Сајамска награда за „Издавачки подухват године“ додељена је у четвртак, 24. октобра, у оквиру актуелног Међународног сајма књига у Београду, десетотомној едицији ПРОЗНА ДЕЛА СРПСКИХ НАУЧНИКА, oбјављеној у саиздаваштву Службеног гласника и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, а чији покровитељи су Министарство културе и информисања и Покрајинска влада.

Овај издавачки подухват је истог дана премијерно представљен управо у оквиру актуелног Сајма књига у Београду, а реч је о едицији која по први пут на једном месту показује снагу талента и посвећеност наших великих предака.

Директорка ЈП Службени гласник Јелена Триван напоменула је том приликом да су Гласник и сарадници стали иза овог капиталног пројекта српске књижевности и извели га до краја на такав начин да се тога не би постиделе ни највеће светске издавачке куће. Она је додала да едиција обухвата књиге домаћих научника у распону од 200 година, у оквиру којих постоје и бројни непознати детаљи о тим великанима. „Ове књиге су једно свеобухватно путовање кроз историју, књижевност и науку, а у њима се може осетити дух времена у којима писци живе“, закључила је директорка Триван.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је истакао да ова едиција представља велики подухват, те да је уверен да ће она изазвати позитивне реакције код стручне јавности, али и шире публике. Вукосављевић је констатовао да живимо у епохи у којој, како то примећују француски публицисти, има више писаца него читаоца. „Има пуно разнородних наслова, али битна је стабилна естетика, укус и одабир оних наслова који ће бити неке од идеја водиља генерацијама које стасавају. Управо то је одлика темељне издавачке и уређивачке политике“, додао је министар.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић скренуо је пажњу да су део едиције овог значајног издавачког подухвата неки од највећих српских научника – Тесла, Пупин и Миланковић. Мировић је такође подсетио на речи академика Драгослава Михаиловића, којије недавно оценио да смо дуго лутали за идеолошким матрицама које су биле пролазне и које нису садржале вредности које смо као народ стварали вековима уназад. Он је закључио да управо такве вредности одликују ову едицију, те да је веома задовољан што је био део тима који је реализовао пројекат.

За уредника едиције Александра Гаталицу приређивање свакако није био лак посао, али је захвалан целом тиму који је допринео да она буде објављена. „Мој утисак је да када имате снажног издавача, у издавачком, техничком и графичком смислу, можете да чините чуда“, нагласио је Гаталица и изразио наду да ће едиција бити препозната онако како једино може и бити - као издавачки подухват од великог значаја. 

 „Изузетно сам срећан у овом тренутку и то не могу да сакријем“, започео је своје обраћање управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ , Александар Јерков, нагласивши такође да су се сви уједнили на овом дивном пројекту и уједно се искрено захвалио на подршци коју су добили од државе.

Едиција прозних дела српских научника садржи више од 5000 страница у десет томова и ретке фотографије писаца, нацрте за прорачуне, дипломе, награде, ордене,  као и научне предмете који се везују за научнике – писце, од алтиметра Јована Цвијића до пејсмејкера који носи име Горана Милашиновића.