„Након Антологијске едиције Први светски рат у српској књижевности, поносни смо што ћемо, заједно с Министарством културе и информисања и Покрајинском владом, бити део још једног издавачког подухвата и едиције чији је циљ да покаже снагу талента и посвећеност наших предака“, изјавила је Јелена Триван, директорка Службеног гласника, на конференцији поводом најаве објављивања едиције Прозна дела српских научника, која је одржана у среду, 29. маја, у просторијама Министарства културе и информисања.

Она је истакла да девет аутора којима ће томови бити посвећени нису били само велики научници у својим областима већ су остали упамћени као личности које су спајале по неколико великих интересовања у једној личности. „Биће то прилика да млади читаоци виде до које мере су наши преци били визионари, али и да сазнају колико им је снаге и упорности било потребно да би стигли до висина до којих су стигли“, додала је директорка Гласника.

Осим Јелене Триван, конференцији су присуствовали Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Александар Гаталица, оперативни уредник едиције и члан редакцијског одбора, и Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Едиција Прозна дела српских научника посвећена је најзначајнијим људима наше историје, који су својим талентом и посвећеношћу оставили траг у науци, култури и добротворном раду од 19. века до данас. Идеја за настанак овакве едиције потекла је из намере да подсетимо на дела наших великих предака и бројна несебична залагања која су остала народу у наслеђе. 

Међу личностима које су издвојене као вечни узори генерације нашли су се и научник Милутин Миланковић и предавач Атанасије Стојковић, а Горан Милашиновић, наш еминентни лекар по којем је назван један пејсмејкер, једини је живи представник великана у овој едицији.

Едиција представља заједнички пројекат Министарства културе и информисања, Покрајинске владе, ЈП Службени гласник и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Требало би да буде завршена током јесени и представљена на Међународном сајму књига у Београду, крајем октобра ове године.