Службени гласник  је 13. августа 2012. обележио свој дан, односно почетак прославе два века дуге традиције „Новина сербских“ и „Српских новина“, будући да је он њихов правни следбеник и да постоји јасан континуитет између ових новина и данашњег „Службеног гласника РС“. Обележавање овог јубилеја трајаће до краја 2013.

Прослава Дана Службеног гласника традиционално је почела у Заводу за трансфузију крви, где су запослени добровољно дали крв, а све даваоце који су се тога дана одазвали позиву Гласник је наградио ,,књигом за хуманост“.

На конференцији за новинаре у клубу – књижари – галерији Гласник говорили су проф. др Вукашин Павловић, председник Гласниковог Управног одбора, Љубивоје Тодоровић, сарадник на лексикографским издањима, Петар Арбутина, извршни директор издања књига и часописа и Слободан Гавриловић, директор Ггласника.

Како се могло чути на јучерашњој свечаности у Гласниковој књижари – галерији, управо су 13. августа 1813. Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић објавили први број „Новина сербских“, што се обележава као годишњица „Службеног гласника РС“, па самим тим и као Дан ЈП Службени гласник – једног од најугледнијих српских издавача.

Вукашин Павловић је подсетио је на добру сарадњу, квалитетна издања, развој књижарске мреже и изузетне пословне резултате које је Гласник остварио у време економске кризе. О дугој издавачкој традицији и чувању националне културе од  времена „Новина сербских“ до данас говорили су Љуба Тодоровић и Петар Арбутина .

Према речима Слободана Гавриловића, тренутно је на тржишту 1.225 Гласникових књига, а само у првих седам месеци овај издавач је објавио 259 нових наслова. 

„Поносимо се капиталним пројектима као што је обимни Фреквенцијски речник, затим, едицијом Корени, која после једног века враћа пред српску научну и културну јавност дела из великог подухвата Српске краљевске академије ’Насеља и порекло становништва српских земаља’, а двестагодишњицу Гласника обележиће и Дела Станислава Винавера у осамнаест књига, као и Лексикон националних паркова Србије. У припреми је свеобухватна монографија Два века службених гласила, али и репринт Крфског забавника, Антологија књижевних прилога у ’Новинама српским’ Песме бола и поноса Милутина Бојића, и књига Димитрија Давидовића о Карађорђу“, рекао је Гавриловић.

У години јубилеја, све Гласникове књиге имаће посебан лого, док ћемо у сарадњи са другим институцијама културе у овом периоду реализовати неколико манифестација.

Прослава поводом 199 година настављена је у пословној згради Гласника, у улици Јована Ристића 1, у простору реновиране библиотеке, која је у својој раскошности приказала број и квалитет Гласникових издања. Први део свечаности био је посвећен запосленима на којој су традиционално додељене награде најбољим Гласниковим радницима. Педесет двоје запослених из свих сектора истакло се својим радом, посвећеношћу и професионалношћу у 2012.  Четрдесет двоје је награђено књигама, а десеторо новчаним наградама. Прва награда, у висини једне просечне нето зараде, припала је Биљани Обрадовић, шефу Кабинета директора. Поменутим новчаним износом награђени су и аутори најпродаванијих Гласникових књига у две категорије: 

-        за најпродаванија издања из области права – Гаврило Шћепановић, Зоран Станковић и Здравко Петровић, за дело Судскомедицинско вештачење и Дејан Ђурђевић, за дело Приручник  институције наследног права,

-        за најпродаваније издање из ванправне области – Добрица Ћосић, за дело Босански рат

У 15 часова запосленима су се на прослави придружили Гласникови аутори, сарадници, пријатељи, саиздавачи и пословни партнери. Некима од њих Гласник је, као и сваке године, доделио  захвалнице и дипломе. Звање најбољег стручног сарадника ове године припало је  проф. др Ђорђу Трифуновићу, за посвећеност и сарадњу на више пројеката. Награда за најбољег преводиоца додељена је Милану Комненићу. Најбољи Гласников сарадник у 2012. је уредник Јовица Аћин. Најбољи саиздавачи у 2012. су: Правни факултет Унион, Завод за уџбенике и Београдска књига. Најбољи Гласникови пословни партнери су Завод за уџбенике,  Деус систем и Универзал банка, а најбољи пословни клијенти ове године су Републички завод за статистику, Теолошки институт  и ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“.

Погледајте видео материјал