Жири за доделу Књижевне награде „Григорије Божовић“ за 2023. годину који је радио у саставу: Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија), донео је одлуку да награда за дело остварено у духу прозе Григорија Божовића, коју додељује Дом културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припадне Сањи Домазет за уверљив стваралачки дијалог између различитих епоха, судбина и људи у књизи путописних текстова Апсинт са Лотреком.

Од првих текстова у књизи Апсинт са Лотреком, како се истиче у образложењу, читалац ће моћи да запази како Сања Домазет пише сасвим посебну врсту путописних текстова. По њиховом тематском усмерењу и композитном садржају, као и по структурном уређењу, бива јасно да је реч о хибридно заснованим текстовима којима би назив путописни есеј био најприкладнији.

У његов састав ушли су описи различитих, а сродних, предмета и типова судбина. Њихови изабрани јунаци су ствараоци: писци, сликари, композитори, научници, сагледани из двоструке перспективе. Једну подразумева ход по временској оси у контакту са књигама и артефактима, а другу непосредно искуство боравка у просторима њиховог живота: кућама, атељеима, стваралачким радионицама. На тај начин се текстови у овој књизи успостављају као вишеструко ауторско сведочанство и траг постојања и трајања. Али и као својеврстан стваралачки мост између времена прошлог и непосредније савремености у којој ауторка походи и следи њихове трагове у животу, времену и историји и препознаје, присваја и представља њихове заносе и искушења, надања и страдања. Њихову животну драму, егзистенцијалну пуноћу, снагу и напор стварања.

Сликовити, узбудљиви и сетни, објективизовани и интимистички, кићени и поетизовани, текстови у овој књизи литерарно оживљују један аутентичан амбијент, стваралачку егзистенцију и епоху у којој се она остварила и потврдила. Уверљиво и вишезначно успостављају дијалог између различитих времена, судбина и људи које обједињује свест о драматичности и вредности живота, жудња за лепотом и смислом и напор да се она изрази.

Због тога су личности које Сања Домазет у овој књизи прати и описује нарочити јунаци. Они су јунаци културе чије су име и дело ознака епохе и међаши на путу разумевања динамизма модерних времена и духом пустошне савремености. У таквој стварности овакве књиге представљају додатни израз потребе за животом испуњеним духовним и културним садржајима и вредностима, као трајним белегом и највишим досегом.

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, биће уручена Сањи Домазет на свечаности у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку у уторак, 11. јуна 2024. у 13.00 часова.