Зоран М. Јовановић, аутор капиталног Гласниковог издања ИСТОРИЈА БЕОГРАДСКИХ СВЕТИЊА, добитник је Награде Града Београда за 2017. из области друштвених и хуманистичких наука, која му је у понедељак, 16. aприла, додељена за то дело, на свечаној седници Скупштине Града Београда.

Књига ИСТОРИЈА БЕОГРАДСКИХ СВЕТИЊА Хришћанство, јудаизам, ислам први пут на једном месту обједињује историју сакралних објеката (цркава, џамија и синагога) односно свих најзначајнијих верских заједница које су деловале у ужем језгру Београда, крај ушћа Саве у Дунав. Текст је утемељен на свим познатим изворима: археолошким, писаним, картографским и фотографским, што монографији даје карактер респектабилног научног извора.

Зоран М. Јовановић, историчар уметности, истраживач је и аутор бројних релевантних радова заснованих на мултидисциплинарном анализирању историје уметности новијег и савременог доба, пре свега из области савремене хришћанске уметности и историје Римокатоличке цркве на подручју Балкана.

Јовановић је за oву књигу добио и Специјалну награда Међународног сајма књига у Новом Саду 2018. Нова награда уједно представља и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори током минулих неколико година, у Србији и региону, награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.

Награде Града Београда биће званично уручене на свечаности у Скупштини града, док ће ИСТОРИЈА БЕОГРАДСКИХ СВЕТИЊА Зорана М. Јовановића бити премијерно представљена на истом месту у понедељак, 23. априла.