Награда „Павле Васић" за публиковано дело из области примењене уметности и дизајна за 2016. припала је Дејану Сретеновићу за књигу УРНЕБЕСНИ КЛИКЕР, Уметност и политика београдског надреализма, објављену у издању Гласника, саопштено је у понедељак, 13. марта.

Награду „Павле Васић“ додељује Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, а за текстове из области примењене уметности и дизајна објављене у свим врстама стручних публикација (монографије, књиге, зборници), теоретски и критички рад о примењеној уметности објављен у медијима, као и за ауторске изложбе уз одговарајући стручан текст.

Ова награда представља и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори у протеклом периоду награђени са више од 30 престижних награда у области културе и издаваштва.

Једногласну одлуку донео је жири који су чинили историчари уметности др Весна Круљац (председник), Драгиња Маскарели и проф. др Драган Булатовић. У образложењу одлуке, између осталог, стоји да методолошки и структурално савремено конципирана, Сретеновићева проблемска студија нуди иновативну интерпретацију и релевантну контекстуализацију београдског надреализма.

Ово дело објављено је у Гласниковој колекцији „Уметност у теорији и историји“, коју уређује Милка Зјачић Аврамовић. Текстови који чине ову књигу доносе критичко-аналитичко осавремењавање интерпретације и контекстуализације београдског надреализма, засновано на ревизији, ремапирању, ремећењу и међусобном сучељавању многоструких аспеката и чињеница које творе свет ове последње историјске авангарде у Југославији. Књига је плод ауторових вишегодишњих истраживања београдског надреализма, али на новим теоријским и методолошким премисама у односу на постојећу литературу.