У Малој сали Коларчеве задужбине је у среду, 24. октобра представљена књига Дијалози за трпезом проф. др Драгане Радојичић.

О књизи су говорили академик Војислав Становчић, проф. др Софија Милорадовић, проф. др Милан Р. Милановић и ауторка.

Становчић је навео да је рад Драгане Радојичић плод истраживања проблема и тематике која обухвата различите аспекте, од оних које намећу животињски инстинкти преживљавања до оних који анализирају резултате култура и цивилизација, њихове сусрете и размене искустава и плодова у једној области која за све људе представља свакодневну нужност, а временом се развија до виших друштвених нивоа у којима се храна доживљава као део дружења и културних обреда.

Софија Милорадовић је оценила да је корпус монографије маркиран изузетном информативношћу, а да је начин кроз коју је феномен исхране осмотрен чини иновативном и инспиративном.

„Целине које садрже оригиналне записе кулинарских рецепата и мали терминолошки кулинарски речник представљају изузетно корисну грађу за будућа етнолингвистичка и филолошка истраживања“, констатовала је она.

Милановић је истакао да су тако и данашње „зелене“ и сточне пијаце живи споменици економског и културног развоја, на њима се не размењују само економска добра неопходна за опстанак људи него и речи – језик као највише човеково добро.

„Утисак да су комплексна разматрања о култури исхране зачињена ауторским „зрном соли“, сазнањима и искуствима стеченим кроз вишедеценијска опсежна архивска и теренска етнолошка истраживања, даје им посебну вредност“, закључио је Mилановић.

Драгана Радојичић, иначе директорка Етнографског института из Београда, објавила је књигу Дијалог за трпезом, после три деценије истраживања онога што нас издваја од других. Ауторка је напоменула да нас традиција неретко учи добром, које смо у међувремену, трчећи за новим, заборавили.

„Није све туђе добро и није све домаће лоше; кроз српску трпезу покушала сам да нас представим на посебан, оригиналан начин, а пронашла сам више од 600 рецепата које су вредне руке српских домаћица спасиле од заборава“, рекла је она.