У уторак, 18. јуна, у књижари „Геца Кон“ представљена је монографија ПОШТОВАЊЕ Биљане Цинцаревић. О књизи су говорили Божидар Мандић, књижевни и ликовни уметник, Петар В. Арбутина, књижевни критичар и уметник, и ауторка Биљана Цинцаревић, сликарка и концептуална уметница.

Осврнувши се на дело Биљане Цинцаревић, Божидар Мандић рекао је да у њему препознаје добре намере. „Љубав према ближњем бићу и посвећеност разголићеној слободи која иницира наше потенцијале да поново будемо ’човек’ и биће које се одупире помашињењу. Она корача снажним, ризичним хоризонтима ка женској пробуђености и феминизму који није агресиван.“

Петар В. Арбутина приметио је тежњу ауторке да у свом делу досегне истину и мудрост. „Биљана у свом делу жели да пронађе живу воду, дрво мудрости које је у центру паганског света и истину која ослобађа.“

„Ова књига ће разрешити ваше недоумице и све оно са чиме не смете у себи да се суочите. Схватићете да нисте сами и да има пуно људи који траже исто оно што ни сами себи нисмо имали храбрости да признамо да тражимо. Оно што је остало недоречено, наћи ћете у њеним сликама“, закључио је Арбутина.

Ауторка монографије објаснила је да за њу поштовање представља начин живота. „Поштовање је највиши облик духовности. Када поштујете храну, воду, посао, оца, мајку... ви живите духовни живот“, казала је и додала да би желела да њена уметност буде исцелитељска.
„Желим да моја уметност буде она која исцељује и зато је ова књига увертира за велику мултимедијалну изложбу ’Није живот 15 дана’, која треба да помогне човеку да истраје на свом путу духовности.“

„Живот је предивно путовање, са свим тешким, страшним, ужасним, дивним и прелепим догађајима. Све то нас обликује у оно што постајемо“, рекла је ауторка која сматра да уметност треба да буде лековита и да подиже људски дух.

Биљана Цинцаревић је сликарка и концептуална уметница, фасилитаторка радионица посвећених предачкој традицији. Магистрирала је 2014. на Факултету примењених уметности у Београду, у области зидних сликарских техника.

У свом ликовном изразу блиска је модерном реализму, где истражује природу жене од еротског до духовног, дајући допринос феминистичкој уметности као и истраживању и обнављању сакралног у уметности.

Њујоршка арт-сцена уврстила ју је међу 100 уметника за 2013. годину у The New Collectors Book.

Учествовала је у јавним дебатама и на трибинама о људским и женским правима, екологији и социјалној политици.

Осим многих значајних самосталних изложби у земљи, 2013. говорила је пред студентима на Универзитетy Масачусетс у Бостону и Универзитетy Сабанчи у Истанбулу, у чијим је галеријама имала и самосталне изложбе.

Заговара еколошке акције, као и заштиту традиционалних вредности и здравих стилова живота.

Чланица је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајна Србије (УЛУПУДС) од 1999. године.