У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 20. новембра, представљена је нова књига Сање Домазет - ЉУБАВ НИЈЕ ДОВОЉНА.

Осим ауторке, о књизи је говорила и уредница издања Гордана Милосављевић Стојановић.

Ова књига је била једно од најпродаванијих Гласникових издања на минулом сајму књига у Београду, иако се појавила управо током његовог трајања. Уредница Гордана Милосављевић Стојановић је напоменула да је заправо реч о првој књизи прича Сање Домазет, којих има 12 у овој књизи, и свака за себе може се окарактерисати као лирски реализам.

„Осликани су дубоки драмски расплети душа јунака прича, које појединачно могу бити и романи за себе, а све их повезује љубав у различитим облицима, којом обилује ова књига“, оценила је она.

Гордана Милосављевић Стојановић је нагласила да ове приче обрађују и бројне актуелне теме које муче саврeменог човека, али не на баналан начин.

„Начин на који ауторка пише чини да уживате у читању ове књиге“, истакла је уредница и нагласила да је ова књига уједно и најбоља потврда тога до које мере ауторка познаје и воли руску књижевност, а посебно кратку прозу, попут Чеховљеве.

„Начин на који она пише о љубави свих врста подсећа на руско посматрање ове емоције која смета смрти, а њени јунаци све што разумеју разумеју зато што воле, па им сећање на љубав, прустовски, помаже да се не боје смрти“, приметила је она.

Такође је навела и да ауторка доказује да се љубави никада не завршавају и да за љубав нема помоћи, осим волети више, као и да страственост увек чини човека моћним, јер небо наоружава љубављу оне које не жели видети поражене. У причама Сање Домазет, оценила је уредница, језик је оплемењен слојевитошћу морфологије и синтаксе, али и истанчаним осећајем за музику „која трепери у ритму реченице обликоване на темељима најбоље српске књижевности“. Ова збирка је стога компонована из три дела, који носе називе музичких пасажа: „Месечина у ха-молу“, „Светлост у Це-дуру“ и „Реквијем Агнус Деи“, што јасно указује на блиску повезаност музике и литературе у стваралаштву Сање Домазет.

Ауторка је признала да сматра да књиге бирају своје ауторе, али и време и начин на који ће бити представљене.

„Ова књига се појавила недавно и до сада о њој није писано, а већ је стекла солидну популарност“, навела је ауторка додајући да се управо на месту јучерашње промоције ове књиге својевремено договорила с уредницом о њеном писању.

Нагласила је и да се ова књига не труди да приђе и подиђе читаоцу, а да је у њој пуно различитих љубави, које нису обичне, а приказане су у разноврсним животним ситуацијама, од којих многе и нису љубавне, јер то што неког волите, примера ради, не значи нужно да ћете бити и срећни.

„Све приче, без обзира на предмет љубави, повезује таква емоција, тако да се добија богата ода љубави; ова књига није адресирана на садашње време, али није ни старомодна, она је просто књига прича, а ја мислим да ће имати један леп живот“, закључила је Сања Домазет.