У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 28. фебруара, представљен је ПРВИ СРПСКИ TWITT КУВАР Слободана Ј. Ж. Стојићевића, који чине рецепти заборављених српских јела презентовани у форми данас популарног „твита“.

На представљању су, осим аутора, учествовали Горица Нешовић, новинарка и књижевница, и Никола Радовић, аутор и кооснивач сајта „Укус Београда“.

У актуелном добу, када се доста говори и пише и о здравом начину исхране, а друштвене мреже и комуникације преко интернета служе и за размену рецепата, Први српски twitt кувар сачињен је од рецепата забележених у форми коју чини не више од 140 словних знакова (колико стаје у један „твит“).

Аутор је оценио да је било неопходно да уз поједине рецепте напише и приче које су с њима „у дослуху“, и то литерарне приче у којима се мешају машта и стварност.

„Пишући ову књигу, наметнула се потреба да рецепти старих јела и приче уз њих буду исписани старим српским језиком, па су они и написани на тај начин иако су намењени и новим генерацијама“, казао је Стојићевић.

Како је Стојићевић објаснио, назив књиге и реч „твит“ у њему заправо служе да би млађе генерације, које, како он сматра, често немају довољно интересовања за оно што је аутентично српско, обратиле пажњу на књигу, па он стога и нема много везе са самим њеним садржајем.

„Замислио сам то као замку у намери да привучем нове генерације, да када виде назив књиге, пожеле и да је отворе и прочитају, и тада виде шта је она заправо“, рекао је он.

Оно што се у овој необичној књизи може пронаћи јесу рецепти старих српских јела, који су или заборављени или данас мало ко зна за њих, а написани су старим српским језиком. Због тога је на крају књиге, објаснио је Стојићевић, саставио и речник који би млађим читаоцима, поред рецепата, приближио и старе српске речи.

Слободан Ј. Ж. Стојићевић је бивши новинар листа Политика, који своје пензионерске дане проводи пишући, и ово му је десета књига. Први српски twitt кувар нуди бројну понуду укусних јела, па се, тако, у кувару, у форми „твита“, примера ради, могу пронаћи и рецепти за малиџано и ћуфте од пасуља.

На необичну идеју да књигу напише на овај начин, аутор је, како је сам истакао, дошао када је пре неколико година у чувеном Њујорк тајмсу видео причу о томе да је објављена књига с више хиљада рецепата које су слали твитераши из целог света.