У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 24. децембра, представљена је књига СУМАНУТИ Витолда Гомбровича.

О књизи су говорили Мухарем Баздуљ, писац и публициста, Бисерка Рајчић, писац и преводилац, и Гордана Милосављевић Стојановић, уредник издања.

Гордана Милосављевић Стојановић је напоменула да је реч о књизи једног од најпознатијих и најцењенијих пољских писаца, али која није толико позната.

„Овај роман је заправо настао као скуп текстова које је Гомбрович објављивао у новинама под псеудонимом, у тренуцима када је његово породично материјално наслеђе било потрошено, па је био приморан да пише и на тај начин“, казала је она.

Мухарем Баздуљ је најпре изразио захвалност Гласнику као издавачу, као и Бисерки Рајчић и Гордани Милосављевић Стојановић, ка преводиоцу и уреднику овог издања, рекавши да је за овај, не толико познат, Гомбровичев роман сазнао пре више од двадесет година, читајући један од есеја Милана Кундере.

„Да није дело Гомбровича, он вероватно не би био толико реиздаван и превођен, па је, стога, првенствено занимљив као његов текст у којем он по први пут уводи одређене елементе и мотиве који потом постоје и у неким његовим другим делима“, оценио је Баздуљ.

Бисерка Рајчић се детаљније осврнула на живот и стваралаштво Витолда Гомбровича, запазивши да је на овим просторима популарност стекао најпре у Хрватској.

„Данас овај роман има велике тираже и превођен је на бројне светске језике, па је, судећи према томе, популарнији од многих других његових дела која се сматрају значајнијим“, констатовала је преводитељка. Нагласила је такође да је приликом одабира превода наслова овог издања изабрала управо овај – Суманути, јер је сматрала да тај термин има довољну ширину, а да уједно обједињује и већи број стања, што наговештава контекст самог дела, али и ауторовог стваралаштва, генерално.

Један од најзначајнијих пољских писаца, Витолд Гомбрович, у тренутку беспарице и жеље за популарношћу, а непосредно пред Други светски рат, решава да се „преда игри с људима“ и под псеудонимом, у наставцима, за популарне вечерње новине пише „роман за куварице“. Суманути су конспиративно дело, откривано полако и у одломцима. То је љубавни роман који повезује низ мотива из готских романа: тајанствени замак са духовима, скандал у племићкој породици, опседнутост духовима, анатема – све зачињено обележјима савременог живота, јер је готским мотивима писац додао спиритизам, парапсихологију, шокантне тајне варшавског полусвета, убиство милионера, а уз то и спортске догодовштине.