У Клубу – књижари – галерији Службеног гласника, у уторак 6. фебруара, представљено је вредно ново издање овог утицајног издавача књига „ИВО АНДРИЋ. ИСТОРИЈА И ПОЛИТИКА“ Прилог проучавању југословенских и српских политичких и културних односа са Аустроугарском, Немачком и Аустријом Душана Глишовића, професора германистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

О књизи објављеној у библиотеци Сведоци епохе, осим њеног аутора, говорили су и професор емеритус др Драган Стојановић, проф. др Гојко Тешић и Петар В. Арбутина, уредник овог издања и извршни директор Сектора за издавање књига у Службеном гласника.

Уредник Арбутина је подсетио на то да ово дело истовремено представља и својеврсни наставак Глишовићевог читања Андрића, започетог првим томом књиге ИВО АНДРИЋ, Краљевина Југославија и Трећи рајх 1939–1941, који је он написао пре неколико година и такође објавио у издању Службеног гласника, а да обе књиге скупа отварају до сада невиђене перспективе у читању и тумачењу Ива Андрића.

Захваливши се најпре говорницима, издавачу (Службеном гласнику) и свима који су учествовали у припреми његове нове књиге, Глишовић је, између осталог, нагласио и то да Иво Андрић и његово дело представљају уједно и највреднији извозни производ српске, босанскохерцеговачке, хрватске и целокупне југословенске културе, али и да то свакако није довољно, већ да се о њему и његовом делу мора изнова писати.

Мало је светских писаца чија биографија и књижевно дело сједињују у тако високој мери историју и политику као што је то у случају Иве Андрића. Његов живот покрива оба светска рата и стварање обе Југославије. У многим историјским догађајима везаним за судбину Босне и Југославије био је посредни и непосредни учесник. Познавао је велики број политичких личности и био сведок крупних историјских догађаја. У недостатку смелости или знања да се укаже на политички садржај његовог дела, с временом се, уз дужно поштовање према ретким изузецима, све више учвршћивала представа о њему као приповедачу о прошлим временима, а посебно о Босни под турском влашћу. Ова књига доприноси разбијању те представе.