БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА

УРЕДНИК: Бранко КукићАРХИТЕКТУРА БЕОГРАДА
АРХИТЕКТУРА БЕОГРАДА
Михајло Митровић
прво издање, 2012, 21,8 х 23,6 цм, 180 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-0965-1
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Монографија Михајла Митровића представља ауторску антологију најзначајнијих београдских здања изграђених током последњих шездесетак година која српској престоници дају данашњи профил и сведоче и сведочиће о времену у коме су настајала. Књига је састављена из два дела. Први део обухвата период од 1950. до 1970. године, и он је као засебна књига објављен у издању “Југославије” 1975, под насловом Новија архитектура Београда,док је други део, који обухвата период од 1971. до 2012, написан за ову прилику.

Хронолошки први објекат представљен у књизи јесте Палата Савезног извршног већа на Новом Београду (1947), дело архитеката Антона Улриха, Владимира Поточњака, Златка Најмана и Драгице Перак, а хронолошки последњи објекти јесу стамбенопословна зграда у Таковској 5 Михајла Митровића и породична кућа у Улици Косте Војиновића, коју је пројектовао Бранислав Митровић, обе реализоване 2012.

За писање ове књиге није коришћена уобичајена литература; она је плод непрестаног, знатижељног и менталног дежурства на градитељској сцени Београда, посматрања одабраних објеката кроз субјективну пројектантску призму и лична пројектантска искуства, у светлу мноштва чињеница на којима настаје архитектонско.

Награда Вукове задужбине аутору 2012.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС