БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

Сви јубилеји су најчешће пропраћени мноштвом пригодних текстова и малим бројем истраживачких радова. То се поновило и поводом стогодишњице избијања Великог рата, касније у историографији названог Првим светским ратом. Службени гласник јубилеј обележава објављивањем озбиљних дела из историографије, књижевности и сродних дисциплина у библиотеци коју покрећемо, а која управо носи назив „Велики рат”.

Библиотека ће бити разнородна и тиме што ћемо публиковати осим објављених радова и дела која ће се први пут наћи пред читаоцима. Предност ће добити до сада необјављени рукописи, посебно архивска грађа, без чијег публиковања нема напретка у истраживању прошлих догађаја, посебно оних који и данас изазивају велику пажњу светске и наше јавности.

Ни у историографији, ни у књижевности нису написана значајна остварења посвећена Првом светском рату, осим малобројних изузетака. Дуго је ова тема била запостављена, свесно или несвесно, под притиском или без притиска, што наравно, није исто, али је, посматрано у целини, оставило ненадокнадиву празнину у спознаји многих важних догађаја. Овом библиотеком покушаћемо да ублажимо недостатак.

Библиотеци ћемо поклонити посебну пажњу у наредне четири године, али нећемо је укинути после обележавања завршетка Првог светског рата (2018). Од ове замисли нећемо одустати.

Велики рат
Велики рат
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015)
Затвори
БИБЛИОТЕКА ВЕЛИКИ РАТ

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић

Ранији уредници: Радош Љушић (од децембра 2012. до јануара 2015)

АПОКАЛИПСА ИМПЕРИЈЕ
АПОКАЛИПСА ИМПЕРИЈЕ
Велики рат и разарање Руског царства
Џошуа А. Санборн
превео Дмитар Тасић, прво издање, 2021, 20 х 24,5 цм, 380 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2546-0
3.300,00 РСД
2.475,00 РСД

Џошуа Санборн у својој студији, истражујући судбине појединаца, уобличава и осветљава дешавања у Русији и на Источном фронту током Првог светског рата, указујући на глобалне геополитичке процесе који се протежу кроз читав XX век. Књи-га намењена како стручном тако и широком читалачком аудиторијуму помоћу личних историја уобличава целовиту слику рата, следећи савремену методологију историјске науке.

„Желео сам да васпоставим људскост безгласних мушкараца и жена, који се у по-стојећим историјама овог рата представљају искључиво као архетипови примитивних руских сељака-војника или као напаћене жртве модерног рата. Већина мојих иници-јалних архивских истраживања била су посвећенa откривању њихових прича кроз по-лицијске извештаје, цензурисана писма, телеграме официра, мемоаре и дневнике. Тек касније, када сам почео да пишем чланке засноване на овим истраживањима, јасније сам видео след догађаја које сам oписивао. На тај начин се јавила једна другачија вр-ста историје, она која је повезивала војно насиље, пад државе, урушавање друштвеног поретка и крај царства у један преклапајући, али узрочно-последични низ. Овај про-цес има до те мере запањујућу сличност са глобалним историјским процесом нестанка великих империја током XX века да сам одлучио да прекомпонујем свој пројекат како бих нагласио да су апокалиптична искуства кроз која је Русија прошла током Вели-ког рата и Грађанског рата представљала рану фазу драматичне, али болне глобалне историје. Феномен урушавања империја или деколонизације још више даје на значају Великом рату, као једном од централних догађаја у наративу историје XX века. Тиме ова књига има два циља: да опише животе широког спектра актера на Руском фронту, као и да анализира начин на који се урушило Руско царство.“

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС