БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићЖЕНЕ У НАУЦИ
ЖЕНЕ У НАУЦИ
Од Архимеда до Ајнштајна
Драгана Поповић
прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 180 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1234-7
550,00 РСД

„Књига Драгане Поповић Жене у науци: од Архимеда  до  Ајнштајна пре­д­ставља у нашој средини дуго очекивани улазак женских студија у готово неприкосновено подручје природних, „тврдих“ или, како би понеко рекао, „правих“ наука. Ово узбудљиво штиво стога може да се чита као једна „друга историја науке“, као својеврстан лексикон, али и као низ прича о изузетним женама, јаким, талентованим и одлучним да по сваку цену, страсно, следе захтеве свог бића."

Проф. др Биљана Дојчиновић

„Тема које се прихватила Драгана Поповић у својој новој књизи припада области студија рода, иако се често истраживања ове врсте укључују у тзв. женску историју, поддисциплину културне историје, која је у последње четири деценије заузела значајан простор. Ове студије су настале не само да би се добила „обрнута слика“ дотадашњих знања о прошлости већ и стога што савремена виђења претходних времена отварају простор за занемариване групе које су такође чиниле део историје, посебно маргинализоване, или по друштвеном или по родном кључу. Тежњу ка потпунијим знањима ова књига допуњује у области која се односи на историју науке, фокусирајући се на учешће и допринос жена у више научних дисциплина.  Студија Драгане Поповић прва је ове врсте у нашој средини."

Проф. др Љубинка Трговчевић Митровић

„Не само у нашој средини него и у другим академским заједницама, не постоји много оних научница чија су призната професионална достигнућа, с једне стране, део света природних наука, а које су истовремено и део просветитељских напора феминизма. Драгана Поповић  својим знањем и посвећеношћу припада и једном и другом. Њена књига Жене у науци: од Архимеда до Ајнштајна могла је да настане само на том споју, на начин на који су повезани разу­ме­вање строгих захтева природних наука и ширина коју у феминистичким текстовима и хуманистици има интердисциплинаран приступ знању; не треба наглашавати колико је нашој средини оваква књига била потребна."

Проф. др Даша Духачек

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС