БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићО ДУШИ И ТЕЛУ
О ДУШИ И ТЕЛУ
Александар Дамјановић
прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 384 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1305-4
990,00 РСД
594,00 РСД

Психијатар Александар Дамјановић подсећа да су се током последњих деценија очитовале различите тенденције међу научницима и историчарима науке поводом питања да ли историјом идеја неке научне дисциплине треба да се баве историчари, филозофи или специјалисти те дисциплине. Притом, он сам сматра „да је немогуће коректно проучавати путеве медицине или биологије уколико и сами нисте лекар или биолог, али да је, с друге стране, да би се то учинило, неопходно имати довољно историјских и филозофских основа у својим проучавањима“. У складу са оваквим одговором је и карактер проблемског приказивања историје идеја, филозофских и научних пре свега, у овом Дамјановићевом обимном тексту.

Аутор напомиње да се расправе о питању шта у човеку ствара и чува његов идентитет воде међу филозофима и последњих двадесет година, посебно од објављивања Рајлове књиге „The Concept of the Mind”. То је наставак старе распре између спиритуалиста и материјалиста поводом питања да ли је у основи идентитета личности свест или тело.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС