БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ИСТОРИЈА

УРЕДНИК ЕДИЦИЈЕ: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)КОКА-КОЛА СОЦИЈАЛИЗАМ
КОКА-КОЛА СОЦИЈАЛИЗАМ
Американизација југословенске популарне културе шездесетих година XX века
Радина Вучетић
четврто издање, 2016, 15 х 23 цм, 476 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1304-7
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Радина Вучетић је у овој књизи дала бројне одговоре на истраживачки и методолошки сложен комплекс питања, указујући на који начин је могуће историографско сагледавање тешко размрсивог сплета политичке, друштвене и културне историје. Показала је да се о хладном рату и односима по много чему неравноправних партнера, какви су били САД и Југославија, може писати свеже, занимљиво и студиозно, крећући се кроз различите нивое историјске стварности – на хеуристички добро постављеној основи – уз темељито познавање обимне историографске продукције, градећи тако богату и комплексну слику.
Ауторка посвећује пажњу деловању институционализоване културне пропаганде америчке државе у Југославији: политичким извозом америчке културе, начина живота и вредности. С друге стране, она скреће пажњу на оне утицаје који су стизали са Запада другим, сложенијим правцем, остављајући печат на свакодневници Југословена током шездесетих. Радина Вучетић пажљиво прати њихово „одомаћивање“ у југословенској стварности тих година, анализира њихов симболички и стварни значај и утицај на промене југословенског начина живота, идући од утицаја Маркузеа на југословенске интелектуалце до значења дечјих игара, дешифрујући њихова загубљена значења.

(Проф. др Милан Ристовић)

Кока-кола социјализам американизација југословенске популарне културе шездесетих година XX века представља значајан прилог историјском и културолошком истраживању наше блиске прошлости. Ово је изузетно савесно документован рад који користи богату архивску грађу, као и готово сву доступну литературу која се бави феноменом американизације и званичним и незваничним путевима којима је она улазила у социјалистичко друштво Југославије, имајући тако одлучујућу улогу у изградњи њеног посебног статуса, између Запада и Истока. Култура се не посматра као изолован домен, већ као срж политичког.

Посебност ове књиге произлази из лакоће употребе сложене и фундиране методологије, што чини да се чита без напора, с непрекидним интересовањем. Томе доприноси и чињеница да је ауторка, како сама истиче у уводу, доживела и живела културу о којој говори, што чини да њена анализа, заснована на објективним чињеницама, не дозвољава да оне остану апстрактне, већ им кроз процес интерпретације додаје специфичну боју и текстуру. 

(Проф. др Јелена Ђорђевић)

Књига је награђена признањем „Иницијал“ на 49. Сајму књига и графике у Нишу.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС