БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ИСТОРИЈА

УРЕДНИК ЕДИЦИЈЕ: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)КОКА-КОЛА СОЦИЈАЛИЗАМ
КОКА-КОЛА СОЦИЈАЛИЗАМ
Американизација југословенске популарне културе шездесетих година XX века
Радина Вучетић
шесто издање, 2020, 15 х 23 цм, 476 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1304-7
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Радина Вучетић је у овој књизи дала бројне одговоре на истраживачки и методолошки сложен комплекс питања, указујући на који начин је могуће историографско сагледавање тешко размрсивог сплета политичке, друштвене и културне историје. Показала је да се о хладном рату и односима по много чему неравноправних партнера, какви су били САД и Југославија, може писати свеже, занимљиво и студиозно, крећући се кроз различите нивое историјске стварности – на хеуристички добро постављеној основи – уз темељито познавање обимне историографске продукције, градећи тако богату и комплексну слику.
Ауторка посвећује пажњу деловању институционализоване културне пропаганде америчке државе у Југославији: политичким извозом америчке културе, начина живота и вредности. С друге стране, она скреће пажњу на оне утицаје који су стизали са Запада другим, сложенијим правцем, остављајући печат на свакодневници Југословена током шездесетих. Радина Вучетић пажљиво прати њихово „одомаћивање“ у југословенској стварности тих година, анализира њихов симболички и стварни значај и утицај на промене југословенског начина живота, идући од утицаја Маркузеа на југословенске интелектуалце до значења дечјих игара, дешифрујући њихова загубљена значења.

(Проф. др Милан Ристовић)

Кока-кола социјализам американизација југословенске популарне културе шездесетих година XX века представља значајан прилог историјском и културолошком истраживању наше блиске прошлости. Ово је изузетно савесно документован рад који користи богату архивску грађу, као и готово сву доступну литературу која се бави феноменом американизације и званичним и незваничним путевима којима је она улазила у социјалистичко друштво Југославије, имајући тако одлучујућу улогу у изградњи њеног посебног статуса, између Запада и Истока. Култура се не посматра као изолован домен, већ као срж политичког.

Посебност ове књиге произлази из лакоће употребе сложене и фундиране методологије, што чини да се чита без напора, с непрекидним интересовањем. Томе доприноси и чињеница да је ауторка, како сама истиче у уводу, доживела и живела културу о којој говори, што чини да њена анализа, заснована на објективним чињеницама, не дозвољава да оне остану апстрактне, већ им кроз процес интерпретације додаје специфичну боју и текстуру. 

(Проф. др Јелена Ђорђевић)

Књига је награђена признањем „Иницијал“ на 49. Сајму књига и графике у Нишу.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС