БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићЖИВОТНА СРЕДИНА
ЖИВОТНА СРЕДИНА
Морални и политички изазови
Приредили Јелена Ђурић, Срђан Продановић, Предраг Крстић
саиздаваштво са Институтом за филозофију и друштвену теорију из Београда, прво издање, 2012, 15 х 23 цм, 608 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1606-2
550,00 РСД

Не морате бити ни „зелени“ ни „апокалиптичар“ да бисте уочили да прича о глобалном загревању и нарушавању равнотеже еколошких система има неког смисла. Али можете довести у питање став да је интервенција људи у животној средини одлучујући фактор или чак узрок таквих неприлика. А можете и да, без обзира на разилажења у ставовима, просуђујете о делотворности наших настојања да се санирају или макар ублаже последице промена биосфере: можете се помирити с њиховом неминовношћу и припремати за реаклиматизацију, или у пуној свести о ограничености домета али и неопходности активног учешћа предузети мере видања, заштите и рехабилитације природе. Опет, можете се поуздати у „технолошку довитљивост“ као проверену способност човечанства да компензује штету коју наноси животној средини и себи, али и осудити читаву технонаучну опредељеност цивилизације, те трагати за новом парадигмом односа с околином. Избор ма ког од ових ставова није ствар необавезујућих афинитета у вези са стилом живота или са естетском преференцијом. Изазови све евидентнијих еколошких претњи, својом драматичношћу и моралним и политичким аспектима, кушају све оне мисаоне операторе помоћу којих представљамо и разумемо себе и свет око нас. Стога и одговори на те изазове не могу бити ни једноставни ни једнозначни: у недостатку јединственог интерпретативног оквира, сложеност проблема друштвених последица нашег (не)промењеног односа према животној средини прати сложеност понуђених решења. Зборник Животна средина: морални и политички изазови управо је рађен с намером да – дисциплинарним представљањем и с обзиром на идејну оријентацију различитих приступа – омогући увид у неке димензије сложености еколошке запитаности. Осим по свом теоријском доприносу, текстови у њему пробрани су тако да провоцирају даља истраживања поимања (односа) нас и околине и истовремено понуде пресек актуелног стања дебате унутар мање општих, препознатљивих и „опипљивих“ тема које спадају у домен екологије, попут климатских промена, одрживог развоја или очувања биодиверзитета.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС