БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићКОРПОРАТИВНЕ СТРАТЕГИЈЕ У ПРОЦЕСУ АКВИЗИЦИЈЕ
КОРПОРАТИВНЕ СТРАТЕГИЈЕ У ПРОЦЕСУ АКВИЗИЦИЈЕ
Милан Звездановић
прво измењено издање, 2022, 15 х 23 цм, 268 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2712-9
2.750,00 РСД
2.337,00 РСД

Традиционални однос између акционара, менаџера и осталих стејкхолдера редефинисан је развојем тржишта корпоративне контроле. Деловањем тржишта корпоративне контроле, опортунистичко и неефикасно понашање менаџмента сада се може превазићи преузимањем предузећа. Промена у контроли управљања пре-дузећем омогућава стицатељском предузећу да смени ме-наџере који не раде у интересу акционара и коригује погрешне одлуке о алокацији ресурса, што ће обезбедити мање одступање понашања менаџмента од максимизације благостања акционара. Што је јаз између стварних и потенцијалних резултата пре-дузећа већи, стицатељи ће упућивати јаче претње, а што је претња стицатељског предузећа озбиљнија, менаџери ће се више трудити да максимизирају вредност предузећа, јер преузимање може резултирати њиховом сменом.

Поред јавне понуде и стицања контроле путем борбе заступника, предузећима заинтересованим за преузимање другог предузећа на располагању су и друге стратегије „напада“ на циљну фирму – куповина акција на отвореном тржишту капитала, куповина блока акција, куповина акција које недостају стицатељу за остваривање контроле (тоехолд) и преговори о купопродаји. С друге стране, како би се заштитили од смене, менаџери могу спроводити одређене радње које онемогућавају алтернатив-ном тиму менаџмента да изврши преузимање предузећа. Употребом дефанзивних стратегија финансијског реструктурирања менаџмент обезбеђује заштиту од утицаја тржишта корпоративне контроле. Такође, менаџмент може користити и друге стратегије као што су измене у статуту предузећа, емитовање права, склапање споразума са потенцијалним купцем о „замрзавању“ власништва у циљном предузећу и вођење судских спорова.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС