БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Славиша Орловић, Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013), Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићНЕМОЋ ПРАВА
НЕМОЋ ПРАВА
Правно-политиколошке расправе
Јовица Тркуља
саиздаваштво са „Досије студиом“, прво издање, 2016, 15 х 23 цм, 376 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0394-09
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Књига Немоћ права. Правно-политиколошке расправе посвећена је истраживању структурних промена у правном и политичком систему Србије.Намера је да се анализом укаже на противречне процесе посткомунистичке транзиције и успостављања модерне демократске правне државе у српском друштву. Тежиште је на претпоставкама и могућностима и, с друге стране, на препрекама и странпутицама преласка из ауторитарног у демократски поредак.

Расправе су писане у временском распону од 1989. До 2016. године. У тежњи да се проникне у тешко прозирна опречна збивања, да се изађе у сусрет животној потреби суочавања са судбинским питањима и изазовима нашег времена, са интелектуалним императивом да се своје време мислима обухвати, текстови су настали првенствено по унутрашњем налогу ауторовом. Они су потврда животног искуства и начелног опредељења, израз су његовог мисаоног отварања према повесности и нашој егзистенцији, покушај да се сачува аутономна позиција и аутентично искуство, да се одоли изазовима слепог активизма и беживотне спекулације. Настале су као осврт на актуелна друштвена и правно-политичка питања и њихово одговарајуће разјашњење. Аутор се није устручавао да сведочи и да се изјашњава о догађајима у току и њиховим актерима. Прихватао се незахвалног изазова и ризика да гласно мисли, пише и говори о текућим збивањима, да изриче ставове o неизвесним и актуелним друштвено-политичким процесима који тек задобијају институционалну форму.

Књига др Јовице Тркуље, редовног професора Правног факултета у Београду, сачињена је од тридесетак прилога (студија, чланака и осврта) које је аутор објавио током последњих, врло бурних и нама савременицима још загонетних четврт века, а у њима подробно преиспитује неке кључне дилеме правног уређења и политичког система друштва које је претрпело корените преображаје. Складно уклопљени одељци, премда разнородни по начину настанка и намени, обилују исцрпном теоријском аргументацијом и штедро упућују на релевантну класичну и савремену литературу о претресаној проблематици, али нису лишени ни ауторових коментара и оцена о актуелним дилемама објашњавања и тумачења недавних друштвених збивања, оптерећених темељним ломовима и потресима. Иако неки од тих судова, по прилици, нису издржали пробу времена, они су уверљиво поткрепљени разлозима, а аутор је имао части и храбрости да их задржи и у овом издању. Но, у главнини оцена време му је убедљиво дало за право, што је у овако деликатној проблематици тешко постићи (као што показују искуства бројних самопрокламованих политичких аналитичара).

Др Александар Гордић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС