БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићНЕМОЋ ПРАВА
НЕМОЋ ПРАВА
Правно-политиколошке расправе
Јовица Тркуља
саиздаваштво са „Досије студиом“, прво издање, 2016, 15 х 23 цм, 376 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0394-09
1.320,00 РСД
1.122,00 РСД

Књига Немоћ права. Правно-политиколошке расправе посвећена је истраживању структурних промена у правном и политичком систему Србије.Намера је да се анализом укаже на противречне процесе посткомунистичке транзиције и успостављања модерне демократске правне државе у српском друштву. Тежиште је на претпоставкама и могућностима и, с друге стране, на препрекама и странпутицама преласка из ауторитарног у демократски поредак.

Расправе су писане у временском распону од 1989. До 2016. године. У тежњи да се проникне у тешко прозирна опречна збивања, да се изађе у сусрет животној потреби суочавања са судбинским питањима и изазовима нашег времена, са интелектуалним императивом да се своје време мислима обухвати, текстови су настали првенствено по унутрашњем налогу ауторовом. Они су потврда животног искуства и начелног опредељења, израз су његовог мисаоног отварања према повесности и нашој егзистенцији, покушај да се сачува аутономна позиција и аутентично искуство, да се одоли изазовима слепог активизма и беживотне спекулације. Настале су као осврт на актуелна друштвена и правно-политичка питања и њихово одговарајуће разјашњење. Аутор се није устручавао да сведочи и да се изјашњава о догађајима у току и њиховим актерима. Прихватао се незахвалног изазова и ризика да гласно мисли, пише и говори о текућим збивањима, да изриче ставове o неизвесним и актуелним друштвено-политичким процесима који тек задобијају институционалну форму.

Књига др Јовице Тркуље, редовног професора Правног факултета у Београду, сачињена је од тридесетак прилога (студија, чланака и осврта) које је аутор објавио током последњих, врло бурних и нама савременицима још загонетних четврт века, а у њима подробно преиспитује неке кључне дилеме правног уређења и политичког система друштва које је претрпело корените преображаје. Складно уклопљени одељци, премда разнородни по начину настанка и намени, обилују исцрпном теоријском аргументацијом и штедро упућују на релевантну класичну и савремену литературу о претресаној проблематици, али нису лишени ни ауторових коментара и оцена о актуелним дилемама објашњавања и тумачења недавних друштвених збивања, оптерећених темељним ломовима и потресима. Иако неки од тих судова, по прилици, нису издржали пробу времена, они су уверљиво поткрепљени разлозима, а аутор је имао части и храбрости да их задржи и у овом издању. Но, у главнини оцена време му је убедљиво дало за право, што је у овако деликатној проблематици тешко постићи (као што показују искуства бројних самопрокламованих политичких аналитичара).

Др Александар Гордић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС