БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово Вукелић



РАДИКАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА И ТЕРОРИЗАМ
РАДИКАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА И ТЕРОРИЗАМ
Драган Живаљевић
саиздаваштво са Академијом за националну безбедност у Београду, прво издање, 2022, 15 х 23 цм, 268 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2682-5
2.970,00 РСД
2.821,50 РСД

Ова књига је веома вредан оглед о савременој радикализацији друштва као процесу усвајања екстремних мишљења, ставова и уверења. Свака радикализација је данас не само препрека за хармонизацију друштва због одбијања свих компромисних алтернатива, већ и феномен тесно испреплетен са екстремизмом, а често и са тероризмом, те као таква представља озбиљну претњу националној безбедности. Посебно је друштвено корисно ауторово промишљање најбољег могућег одговора на радикализацију и представља значајан допринос увећању безбедности сваког савременог друштва.

Академик Драган Симеуновић

 

Тема и садржај ове монографи је је од изузетног и научног и друштвеног значаја. Посебно вредно пажње је ауторово умеће да на оригиналан начин објасни друштвени амбијент развоја и фактора ризика политичког екстремизма, радикализације и тероризма. Такође, у тексту се умешно преплићу ауторова искуства дугогодишњег рада у служби безбедности и његовог научног рада из области друштвених и политичких наука. У научном смислу, аутор се одлично креће између различитих научних дисциплина и исказује интердисциплинарно опредељење у тумачењу анализираних појава. Аутор проблематизује и питања начина и изазова политика сузбијања тероризма на јасан и језгровит начин.

Проф. др Александар Југовић

 

Уз перспективу политичких и безбедносних наука истакнутија је социолошка перспектива (посебно перспектива социјалне психологије и психологије група, као и социологије културе), перспектива комуникологије, психологије, дефектологије, а у појединим тематским целинама разматрани су и правни аспекти конкретних проблема тј. у основи примењивано телеолошко тумачење правних аката. За похвалу је и спремност аутора да неретко имплицитно или експлицитно искаже своје становиште поводом одређених друштвених и политичких токова (из недавне прошлости, делом и актуелних), тачније, поводом одређених друштвених тенденција и политичких пројеката који су чинили, или неки и даље чине, најшире предуслове процеса радикализације у Србији.

Др Предраг Павлићевић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС