БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина / Ранији уредници: Илија Вујачић, Славиша Орловић, Зорица Видовић Паскаш, Јово ВукелићСОЦИОЛОГИЈА НАЦИОНАЛИЗМА
СОЦИОЛОГИЈА НАЦИОНАЛИЗМА
Eсеји из теоријске и примењене социологије на примерима Русије и Србије
Вељко Вујачић
превео Борислав Радовић, прво издање, 2013, 15 х 23 цм, 480 стр., броширан повез, латиница
978-86-519-1752-6
3.300,00 РСД
2.805,00 РСД

„Текстови који су сабрани у овој књизи настали су у протеклих двадесет година. Они су штампани у страним часописима, зборницима и енциклопедијама, и представљају покушај да се социолошки осмисли тематика национализма, превасходно на примерима Совјетског Савеза и Југославије, а посебно Русије и Србије. Кључна емпиријска загонетка која је послужила као основ за теоријско осмишљавање ове проблематике упоредном социолошком анализом јесте распад СССР-а и Југославије – две мултинационалне комунистичке федерације које су спроводиле сличну, иако не и истоветну политику према националном питању. Готово истовремени распад СССР-а и Југославије нужно је породио питање о институционалним и структурним сличностима и разликама између ове две државе и њихових друштвених система, као и о нехотичним последицама комунистичке политике према националном питању, а пре свега о последицама етнички заснованог федерализма. Истовремено, различити начини распада СССР-а и Југославије, наиме, релативно миран разлаз између бивших совјетских република и дуготрајни рат за „југословенско наслеђе“ на просторима бивше Југославије, навеле су аутора на то да прошири оквир институционалне социолошке анализе и размотри проблематику историјског наслеђа."

Вељко Вујачић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС