БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА

Уређивала: Тања Мишчевић (од октобра 2008. до краја 2012)


Едиција Европска унија јединствена је у региону западног Балкана јер је у потпуности посвећена студијама ове наднационалне интеграције и њеног савременог деловања. До сада је објављено више преведених капиталних дела страних аутора, као и радова домаћих истраживача Европске уније. Објављени су и преводи примарног права Европске уније, као што је превод Уговора о Уставу Европске уније и превод консолидованог текста Уговора из Лисабона. Едицијом Европска унија покушавамо да надокнадимо очигледан недостатак стручне литературе која се бави општим питањима европске интеграције, али и оним питањима која су везана за разумевање специфичности у функционисању Европске уније у појединим областима њених заједничких политика. Посебно је значајно то да она обухвата и теме значајне за елементе, кораке и услове приближавања држава чланству у Европској унији и прихватање европских стандарда. Тако замишљена, настоји да одговори на потребе не само академске јавности већ и шире публике која жели да разуме кретање Србије ка чланству у Европској унији и правила која у њој постоје, и тиме да помогне у креирању објективног мишљења и ставова о том питању.


КРИЗА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
КРИЗА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
Шта доноси Уговор о стабилности, координацији и управљању економском и монетарном унијом
Слободан Самарџић и Ивана Радић Милосављевић
прво издање, 2013, 17 х 24 цм, 180 стр., броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1730-4
550,00 РСД
275,00 РСД

Европска уније запала је 2008. у кризу из које још увек не налази излаз. Протеклих неколико година криза се само ширила и продубљивала, што као одјек има растуће неповерење њених грађана и других актера у повољан исход. До сада најозбиљнији покушај да се криза превазиђе представља усвајање Уговора о стабилности, координацији и управљању у економској и монетарној унији (2012). На основу овог уговора државе чланице би требало да остваре неопходну финансијску дисциплину како би ефикасно користиле средстава из новооснованог Европског стабилизационог механизма.

Овај зборник посвећен је анализи основних обележја и могућих достигнућа ових инструмената за превазилажење највеће кризе од оснивања Европске уније (1951). Он садржи прилоге четрнаесторо домаћих аутора, познаваоца Европске уније, у којима се криза ЕУ и покушаји њеног решавања анализирају са становишта политичке, правне и економске науке. Зборник представља прву домаћу публикацију у којој се текућа криза Европске уније анализира систематично и целовито.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС