БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ИЗАЗОВИ XXI ВЕКА

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)СВЕТ БЕЗ ГОСПОДАРА
СВЕТ БЕЗ ГОСПОДАРА
Момчило Пудар
прво издање, 2010, 15 х 23 цм, 308 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0503-5
99,00 РСД

У књизи Свет без господара, аутор покушава да одговори на многобројна и судбинска питања са којима се човечанство сучељава на смени два миленијума, а да је мало ко сигуран и способан да каже куда ће се запутити свет, разапет као на крсту: запад – исток, север – југ, богати и сиромашни, јаки и немоћни… У обимној, документованој и надахнутој анализи нашег времена, Пудар се латио ђаволски тешког посла да одговори на нека од тих питања, да укаже на дилеме и трендове који муче данашњи свет. Као ретко ко, поготово на нашој публицистичкој арени, Пудар је у књизи на дубоко аналитичан начин ушао у муке, ризике и наде савременог човечанства.

Свет у којем живимо, каже он, није добар свет. Пун је страха, неправде, сиромаштва и неизвесности. Сви мисле да га треба мењати. Али, како? Једино знање и космополитизам, а не никако политика, идеологија, бомбе и вере, могу да крче пут просперитета модерног друштва. Наша планета је смртна, у опасности је њен опстанак, њено здравље, њено богатство, њени људи. Њој не прети божја апокалипса, ни нуклеарно самоубиство. Планети прети човек. Албер Ками би рекао: „Дошло је време да спасавамо, а не да мењамо свет“.

Када читалац стигне до последње странице ове књиге и затвори њене корице, неће му бити пријатно, а још мање ће осетити олакшање. Слика света коју нам је тако свеобухватно и дубински предочио Пудар неће никог обрадовати, нити га учинити равнодушним. Неимарски и рушилачки геније човека, таман када је поверовао да је загосподарио природом и освојио техничке вештине за бољи живот људи, довео је у питање и планету Земљу и срећан живот на њој. Данас су се пред човечанством, као никада у његовој историји, испречили судбински изазови његове будућности. Човек је у стању, рекао би аутор, да као и увек у историји, из тог лавиринта изађе као победник. То 21. век од њега очекује.

(Борислав Лалић)

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС