БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција НАЧЕЛА ПОЛИТИКЕ

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013), Зорица Видовић Паскаш


Дела из области политичке филозофије, политичке социологије и емпиријске политичке науке. Едиција је посвећена првенствено оним делима домаћих и страних аутора која одражавају и реафирмишу чврсту везу између нормативних принципа и политичког деловања и обнављају покидане везе између нормативне и емпиријске политичке науке.


КОРЕНИ РОМАНТИЗМА
КОРЕНИ РОМАНТИЗМА
Исаија Берлин
друго издање, 2012, 15 х 23 цм, 188 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-7549-506-2
220,00 РСД

У Коренима романтизма сакупљена су постхумно објављена предавања која је један од највећих и најутицајнијих историчара идеја у 20. веку, Исаија Берлин, одржао 1965. у Вашингтону, а која су касније у више наврата емитована на Би-Би-Си-jу (BBC). Разматрајући романтизам као првенствено немачки антипросветитељски, антирационалистички, антиуниверзалистички, антиматеријалистички и антиутилитаристички интелектуални покрет, Берлин покушава да га објасни и дефинише, да издвоји и анализира његову суштину, али и да покаже зашто су романтичари дубоко променили политику, етику и филозофију модерног човека у најрадикалнијој, најдраматичнијој и најдубљој промени погледа на свет која се догодила у модерно доба. Берлин пре свега анализира идеје Хамана, Хердера, Шилера, Шелинга и Новалиса и показује како су учествовале у обликовању национализма и конзервативизма, али и егзистенцијализма. Он пише на себи својствен начин, на који се о тако широком и сложеном интелектуалном покрету једино и може писати - комбинацијом епистемологије, аксиологије, естетике, етике и политике. Корени су књига која је једнако добродошла онима који тек треба да се упознају са идејама политичког романтизма, али и добрим познаваоцима традиције, које ће инспирисати на другачије промишљање темеља и последица деловања романтичарског покрета. Читајући ову књигу постајемо свесни заједничких интелектуалних корена савременог постмодернизма, неоромантизма, национализма, комунитаризма и антиглобализма и класичног романтизма 19. века.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС