БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић, Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција НАЧЕЛА ПОЛИТИКЕ

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013), Зорица Видовић Паскаш


Дела из области политичке филозофије, политичке социологије и емпиријске политичке науке. Едиција је посвећена првенствено оним делима домаћих и страних аутора која одражавају и реафирмишу чврсту везу између нормативних принципа и политичког деловања и обнављају покидане везе између нормативне и емпиријске политичке науке.


КОРЕНИ РОМАНТИЗМА
КОРЕНИ РОМАНТИЗМА
Исаија Берлин
друго издање, 2012, 15 х 23 цм, 188 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-7549-506-2
220,00 РСД

У Коренима романтизма сакупљена су постхумно објављена предавања која је један од највећих и најутицајнијих историчара идеја у 20. веку, Исаија Берлин, одржао 1965. у Вашингтону, а која су касније у више наврата емитована на Би-Би-Си-jу (BBC). Разматрајући романтизам као првенствено немачки антипросветитељски, антирационалистички, антиуниверзалистички, антиматеријалистички и антиутилитаристички интелектуални покрет, Берлин покушава да га објасни и дефинише, да издвоји и анализира његову суштину, али и да покаже зашто су романтичари дубоко променили политику, етику и филозофију модерног човека у најрадикалнијој, најдраматичнијој и најдубљој промени погледа на свет која се догодила у модерно доба. Берлин пре свега анализира идеје Хамана, Хердера, Шилера, Шелинга и Новалиса и показује како су учествовале у обликовању национализма и конзервативизма, али и егзистенцијализма. Он пише на себи својствен начин, на који се о тако широком и сложеном интелектуалном покрету једино и може писати - комбинацијом епистемологије, аксиологије, естетике, етике и политике. Корени су књига која је једнако добродошла онима који тек треба да се упознају са идејама политичког романтизма, али и добрим познаваоцима традиције, које ће инспирисати на другачије промишљање темеља и последица деловања романтичарског покрета. Читајући ову књигу постајемо свесни заједничких интелектуалних корена савременог постмодернизма, неоромантизма, национализма, комунитаризма и антиглобализма и класичног романтизма 19. века.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС