БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић, Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ПРИМЕЊЕНА ЕТИКА

УРЕДНИЦИ: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)

у сарадњи с Јованом Бабићем


Најзначајнија дела из области примењене етике, једне од најекспанзивнијих области друштвених наука у савременом свету, која пропитује темељне проблеме савременог друштва у области права, економије, медицине, технике, екологије итд.


МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
МАРКЕТИНШКА ЕТИКА
Џорџ Џ. Бренкерт
превела Марија Бабић, прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 348 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0254-6
220,00 РСД

„Живимо у свету у коме је лако произвести а тешко продати. Продаја, која је циљ сваке трговине и  производње, све је разуђенија и све компликованија. Уосталом, она је коначна сврха сваког бизниса. У моралном смислу, све ово не би требало да је проблем, барем не на слободном тржишту које карактерише, или би требало да карактерише, слободан однос купаца и продаваца који своје одлуке доносе без икакве присиле и са прецизним знањем о томе шта раде. Конкуренција би требало да обезбеди да обе стране добију максимум онога што желе – продавци највише, а купци најниже цене. У овој идеалној слици цена је „истинита“ мера вредности и не производи морални проблем. Међутим, конкуренција  прави монопол који може да диктира цене које више неће бити слободне, а купац, без обзира на то што је све компетентнији, постаје објект најразличитијих притисака, манипулација и превара. Тржишни механизми су компликовани, често непрегледни и нетранспарентни да би могли лако да се контролишу; понуда може постати неодољива на разне начине од којих многи скривају уцену; информисање може прерасти у убеђивање, а оно у присилу и/или патернализам. И заиста, рекламе су све агресивније и све заводљивије, оглашавање постаје развијена наука, а питања шта је купцима потребно све чешће се повлаче у запећак. У таквој ситуацији потреба за регулацијом пракси продаје такође постаје све очигледнија. Али, исправна регулација треба да буде заснована на правичним и морално исправним премисама, што повлачи потребу за темељном и квалитетном етичком анализом маркетинга. Предмет маркетиншке етике, као и предмет ове књиге, јесте таква, темељна и квалитетна етичка анализа маркетинга и свих главних моралних проблема који се у њему појављују: искоришћавање људских слабости, таргетирање слабих и рањивих (деце, младих, старих, људи са посебним потребама), масовни маркетинг, производња жеље за непотребним, сублиминално оглашавање, монополисање рекламног простора, неравноправна дистрибуција утицаја, разне врсте корупције у маркетингу и тако даље."

Проф. др Јован Бабић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС