БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција ПУБЛИКУС

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013), Зорица Видовић Паскаш

(у сарадњи с Петром В. Арбутином)


Публицистички радови (репортаже, колумне, коментари, интервјуи) истакнутих публициста и новинара, који надмашују дневнополитичку актуелност и представљају сведочанства о личностима, процесима и догађајима.


ТАОЦИ ПОЛИТИКЕ
ТАОЦИ ПОЛИТИКЕ
2003–2013
Славиша Орловић
прво издање, 2014, 14 х 20 цм, 235 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1818-9
99,00 РСД

„Славиша Орловић је овим делом показао како се темељна теоријска сазнања могу оживотворити у реалном политичком пољу и учинити релевантним искуством за структуралне промене друштва у транзицији. Готово да нема ниједног појма, категорије, институције, актера и активности које нису постале тема његове критичке опсервације и темељног вредновања и превредновања. У мозаику наше политичке, културне и друштвене историје јасно је артикулисано ауторово настојање да се доведу у питање реметилачки фактори који се опиру свим формама модернизације и консолидације демократије. У намери да јавну реч учини делотворном аутор је трагао за оним одговорима који су могли бити од утицаја за брже ослобађање од заточеништва прошлости и старих идеолошких матрица. Динамизам списатељског умећа, отвореност у резоновању и интелектуална упитност Славише Орловића подстичу и читаоца на активно читање и критичко промишљање."

Проф. др Ратко Божовић

„Колумна је један од бољих начина да се студентима приближе политички појмови, односно уплив искуства у њих. И студентима је лакше да „уче“ из колумни. Оне су начин да канонске књиге постану пријемчивије; да се дешифрују и заволе. Као професор на Факултету политичких наука, Славиша Орловић је стекао углед у струци, док је у јавном делању показао велики сензибилитет да популарише друштвену теорију, а, с друге стране, да уозбиљи новинарство преко краљице овог заната – колумне. Овде сабране колумне су хроника времена, његова анатомија, али су – што је веома битно – читљиве, на моменте и забавне. Наравно, дозирано, с мером. С увек присутном академском дистанцом. С овом књигом можете спремати испит, али њу можете читати и на плажи. Има ли шта лепше за књигу?"

Зоран Пановић

„Орловићеве колумне су се издвојиле, како аналитичношћу, тако и критичким односом према актуелним друштвеним догађајима и појавама. Упркос томе што веома често користи иронију и сарказам, аутор никада није заједљив и труди се да разуме и оне личности чије поступке не оправдава, као и оне појаве и феномене о којима има негативан став."

Петар Лазић

Књига представља збирку текстова за коју је проф. др Славиши Орловићу додељена награда „Десимир Тошић" за 2012. годину, а за најбољи серијал медијских текстова објављених током те године.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС