БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
Едиција СТУДИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ

УРЕДНИЦИ: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)

у сарадњи с Владимиром Цветковићем


Едиција Студије безбедности је заједничка едиција Службеног гласника и Факултета безбедности у Београду. Обухвата књиге у којима се анализирају питања безбедносног менаџмента, геополитике, рада обавештајних и других безбедносних државних и парадржавних агенција, закључно са историјским студијама безбедности усредсређеним на Србију и њено окружење.


УТИЦАЈ ИСЛАМСКОГ ЕКСТРЕМИЗМА НА АЛ КАИДУ
УТИЦАЈ ИСЛАМСКОГ ЕКСТРЕМИЗМА НА АЛ КАИДУ
Иван П. Петровић
прво издање, 2016, 16 х 24 цм, 250 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1979-7
825,00 РСД
701,00 РСД

Већ пет година сурови рат у Сирији показује јасно сву разгранатост и опасност глобалне терористичке мреже Ал каиде. Данашњи исламски тероризам је синтеза страха, насиља, агресије и многобројних жртава. Од свих светских терористичких активности чак између половине и две трећине отпада на терористичке исламске организације. Највећи број ових активности догађа се у најинтензивнијим геополитичким и геостратешким подручјима. Терористичке групе се повезују истим идејама које су садржане у базичности исламске цивилизације, исламском фундаментализму и екстремизму. Ова књига говори о темељима те екстремне идеологије и начинима њеног деловања. Матрица исламског универзализма је подлога на којој се заснива и делује Ал каида, као глобална терористичка мрежа. Исламском догмом и праксом базираном на крајњем фундаменту Ал каида повратно утиче на ширење исламског екстремизма. Сталним инсистирањем на аутентичном тумачењу ислама Ал Каида претендује да буде дугорочан извор терористичког деловања. Висок степен традиционалности и религијске компоненте жестоко се опире модернизацији и окреће лакшем путу „враћања уназад“.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС