БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Славиша Орловић (актуелни уредник), Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013)│Остали уредници едиција: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ФИЛОЗОФСКА БИБЛИОТЕКА

УРЕДНИК: Илија Вујачић (од јула 2005. до краја јуна 2013)


Библиотека је основана с намером да у препознатљивој форми објављује домаће филозофске писце и фундаментална дела светске филозофије.


ПРИРОК И СУШТАСТВО IV
ПРИРОК И СУШТАСТВО IV
Историја појмовне логике код Срба – четврти део – Суштаство у српској филозофији
Слободан Жуњић
прво издање, 2013, 13,8 х 20 цм, 264 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1443-3
220,00 РСД

Прилично храпава историја аристотеловске логике појмова на српском духовном простору описује заправо велики развојни лук читаве српске филозофске мисли, која је током осам векова прошла кроз необично бурне културне мене и промене, чије се последице осећају и данас у још увек нестабилном устројству њеног језика и поретку њених главних појмова. Повест о променама кроз које је у српској филозофији пролазило схватање природе и значења прирока и суштаства јесте стога како повест о променама разумевања појмовног апарата филозофије у целини, тако и повест о развоју српске филозофске терминологије почев од њених црквенословенских почетака у средњем веку па све до њене данашње, поглавито интернационално-српске лексике.

Слободану Жуњићу је за четворотомно дело ПРИРОК И СУШТАСТВО додељена Награда „Никола Милошевић“ за најбоље теоријско дело из области естетике, филозофије и књижевности објављено у 2013.

Четворотомно дело ПРИРОК И СУШТАСТВО проглашено је за Издавачки подухват године на 20. Међународном салону књига у Новом Саду.

Слободан Жуњић, аутор дела ПРИРОК И СУШТАСТВО, добитник је Награде Града Београда за 2013. из области друштвених и хуманистичких наука.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС