БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА

Библиотека Друштво и наука обухвата више едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Друштво и наука
Друштво и наука
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Славиша Орловић, Јово Вукелић, Зорица Видовић Паскаш, Илија Вујачић (од 2005. до јула 2013), Тања Мишчевић (од октобра 2008. до 2012), Бошко Мијатовић (од септембра 2008. до 2013), Радован Биговић (1956–2012) – (уредник од 2008. до маја 2012)
Затвори
ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА

Уређивала: Тања Мишчевић (од октобра 2008. до краја 2012)


Едиција Европска унија јединствена је у региону западног Балкана јер је у потпуности посвећена студијама ове наднационалне интеграције и њеног савременог деловања. До сада је објављено више преведених капиталних дела страних аутора, као и радова домаћих истраживача Европске уније. Објављени су и преводи примарног права Европске уније, као што је превод Уговора о Уставу Европске уније и превод консолидованог текста Уговора из Лисабона. Едицијом Европска унија покушавамо да надокнадимо очигледан недостатак стручне литературе која се бави општим питањима европске интеграције, али и оним питањима која су везана за разумевање специфичности у функционисању Европске уније у појединим областима њених заједничких политика. Посебно је значајно то да она обухвата и теме значајне за елементе, кораке и услове приближавања држава чланству у Европској унији и прихватање европских стандарда. Тако замишљена, настоји да одговори на потребе не само академске јавности већ и шире публике која жели да разуме кретање Србије ка чланству у Европској унији и правила која у њој постоје, и тиме да помогне у креирању објективног мишљења и ставова о том питању.


РЕФОРМА УПРАВЉАЊА У САВРЕМЕНОЈ ДРЖАВИ
РЕФОРМА УПРАВЉАЊА У САВРЕМЕНОЈ ДРЖАВИ
Веран Станчетић
прво издање, 2012, 17 х 24 цм, 272 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1239-2
99,00 РСД

 У јеку реформских процеса у другој половини 20. и почетком 21. века у којима се држава изнова промишља, релегитимише, подиже њена функционалност и смисао постојања, битан аспекат реформских процеса чини децентрализација односно јачање субнационалних нивоа власти. Ово је књига упрвао о том феномену. У њој ће читалац пронаћи одговор шта је уопште децентрализација, због чега је актуелна задњих неколико деценија, шта се њоме жели постићи. Да ли се децентрализација може мерити, постоје ли ризици децентрализације, како је спровести, само су нека од питања на који је понуђен одговор.

Поред упоредне анализа процеса децентрализације и регионализације европских држава део књиге је посвећен реформама у Србији. Колико је Србија заиста (де)централизована, да ли би и зашто Србију требало децентрализовати, на који начин, шта би се тиме постигло? Управо ова питања најбоље указују и оправдавају потребу за једном оваквом књигом.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС