БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
БИБЛИОТЕКА РАСКРШЋА

УРЕДНИЦИ: Јовица Аћин, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)За радознали и истраживачки дух, бритки и дијалошки бременити огледи биће увек неопходни. Знање с њима бива домаћа ствар и раскршћа нас не плаше. Такве ћете изабране списе Сретена Марића читати у овој библиотеци намењеној да непрестано оживљава поруке тог изузетног и велеумног учитеља. То су пропланци на којима ћете моћи да предахнете и размислите, што је пре или касније сваком потребно. У томе нам Марић помаже.

СЛИКАРСТВО У ЋОРСОКАКУ?
СЛИКАРСТВО У ЋОРСОКАКУ?
Сретен Марић
приредио Душан Бошковић, прво издање, 2012, 11 х 18 цм, 120 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1343-6
49,50 РСД

„[...] Напредни умјетник мора увидјети да се нови израз не добија одбацивањем свих вриједности старог друштва, већ само њиховом синтезом са новим стремљењима“. [...] Веровао је у ту синтезу; веровао је у целину рада; веровао је у хуманизацију. И чекао је ту синтезу као озебли што сунце чека. И дочекао ју је у виду Пикасове монументалне слике Guernica. Поздравио је дело као „можда прву, социјалну слику модерног сликарства“. „Зид у ћорсокаку је пробијен“, с олакшањем каже Марић.

[...]

Сретен Марић није био теоретичар социјалистичког реализма, али јесте био идеолог социјалног сликарства. [...] Водила га је нека невидљива рука – чији је учинак био двосмислен и двосмеран – у постизању циља који, делом, уопште није намеравао постићи...

Душан Бошковић

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС