БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција 1001 КЊИГА

УРЕДНИК: Јовица Аћин


Дела из бескрајне Вавилонске библиотеке, у џепном формату, за сваког, сваки трен и свугде, за читање, знање и љубав, за 1001 ноћ и 1001 дан. Колико год се понеке књиге из тог разноликог сплета могле учинити необичним, свакад су са далекосежним и озбиљним импликацијама. По духу отворене, изазовне или поверљиве, у видокругу им је увек разумевање животних појава и квалитет живота, као и постављање питања од којих не би требало да одвраћамо поглед.

ФИЛОЗОФСКИ ТЕСТАМЕНТ
ФИЛОЗОФСКИ ТЕСТАМЕНТ
Феликс Равесон
превео Зоран Миндеровић, прво издање, 2012, 11 х 18 цм, 88 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1319-1
330,00 РСД
281,00 РСД

Филозофски тестамент је истинска синтеза мисли заборављеног, па откривеног и данас све присутнијег филозофа (1813–1900), чија расправа О навици, из пера истог преводиоца, већ постоји на српском језику (у издању Гласника, 2011). Дело нуди поглед из најбоље перспективе на целокупан његов рад, и то у особеном стилу: процес писања одвија се истовремено с конструкцијама мисли, и тако раскрива читаву органску архитектуру без икакве сумње оригиналне филозофије. Равесонов пут показује у којој је мери мислилац био ношен неисцрпном радозналошћу у подручјима мисли и религија. На овим страницама прелазимо лук од античке до савремене филозофије. Уобличен попут праве филозофске одисеје, Тестамент нас води у сусрет великим фигурама мишљења и културе, до предсократоваца, стоичара, епикурејаца, грчке метафизике, новоплатоноваца, класичне филозофије, енглеског емпиризма, немачког иде-ализма, спиритуализма, грчких мистерија, јеврејске филозофије, хиндуизма, хришћанске теологије, естетичких система и списа. За ово је обично потребна опсежна књига, а овде добијамо, неспутаном слободом оплемењеном поетским приступом аутора, прегршт душа прожетих другим душама.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС