БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција НАСЛЕЂЕ

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Тумачење књижевне баштине у новом књижевноисторијском, књижевнотеоријском и културолошком кључу. Наравно, у првом плану су најзначајнији писци српске књижевне прошлости, али и дела и феномени који су небригом националне књижевне науке препуштени забораву – новим читањем јасно је уочљива важност онога што је немарно запостављено.

ТИХА ПРИСТАНИШТА МИЛЕТЕ ЈАКШИЋА
ТИХА ПРИСТАНИШТА МИЛЕТЕ ЈАКШИЋА
Зорица Хаџић
прво издање, 2012, 15,5 х 22 цм, 416 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1457-0
99,00 РСД

Зорица Хаџић је на високо литераризован начин – ни једног тренутка не напуштајући акрибичност у приступу – завирила у оно мање познато у Јакшићевом раду, дискретно и с мером полемишући с досадашњим истраживачима Јакшићевог дела, успела је да оживи и актуализује једног од најважнијих српских писаца с краја XIX и у првим деценијама XX века. Уз завидну посвећеност делу Милете Јакшића, стилски дотерано, занимљиво, комбинујући биографски и интерпретативни метод, Зорица Хаџић је написала књигу која ће бити незаобилазна у свим даљим изучавањима историје српске књижевности тог периода.

(Миливој Ненин)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2020 — Службени гласник РС