БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ТЕМА

УРЕДНИК: Гојко Тешић


Посвећена је најмлађим посленицима књижевне мисли – дакле онима који суверено и оригинално улазе у свет науке. Разне теме из српске и других књижевности представљају стваралачки простор у коме себе проналазе они којима је ова уметност истински стваралачки изазов. Примарни истраживачки простор су јужнословенске књижевности.

VUKOV NEW DEAL
VUKOV NEW DEAL
Црњански и Исакович између мита и мистицизма
Ђино Ђивановић
прво издање, 2012, 11 х 18 цм, 108 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1227-9
385,00 РСД
327,25 РСД

Стваралачка се авантура Милоша Црњанског формирала из контекста радикалне сумње у рационалну протумачивост свијета и човјека, односно из времена разградње рационалистичког мита и његове дискурзивне праксе. И управо на том прелому Црњански гради свој и егзистенцијални и стваралачки одговор искориштавајући помно бирана митска, езотерична и мистична искуства бројних културних традиција. Аутор студије Vukov new deal – Црњански и Исакович између мита и мистицизма настоји да уз помоћ свеобухватне литературе о Милошу Црњанском и његовом дјелу, а посебно о његовом канонском тексту Сеобе, раствори пукотину коју досадашња тумачења нису систематично пропитала: како се знак Вук Исакович и Милош Црњански могу читати и из визуре митске критике и експерименталног мистицизма позивајући се истодобно на увиде што их данашњем тумачу књижевних текстова нуди модерна наука о књижевности. Вукова се тако нова потрага за средиштем изручује и временима која ће да га присвајају за своје потребе.

[Проф. др Душан Маринковић]

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС