БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПОЕТИКА

УРЕДНИЦИ: Наташа Марковић и Гојко Тешић


Књиге у којима уметници пониру у себе, у којима се њихова поетичка начела преображавају у најчудеснија откровења стваралачког духа. Колекција Поетика сведочи да је уметност оно што чини живот, што га надахњује, што му даје значај – она је сведочанство да ништа не може заменити снагу и лепоту стваралачког чина.

БУДУЋНОСТ РОМАНА
БУДУЋНОСТ РОМАНА
Хенри Џејмс
приредила Биљана Дојчиновић, прво издање, 2012, 15 х 18 цм, 160 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1161-6
99,00 РСД

Текстови о роману и низ предговора које је Хенри Џејмс написао за њујоршко издање својих дела представљају необично пророчанство о творевини у којој је садржана укупна људска свест. Пророчанство које открива због чега је роман најобухватнија и најеластичнија од свих слика, због чега је његов први задатак да представи личан непосредан утисак о животу, и због чега му живост даје неуморна снага покушаја да ухвати сваки тон и особеност чудног неправилног ритма живота. Као својеврсни родоначелник америчке теорије прозе Хенри Џејмс се у Будућности романа приказује и као зналачка фигура која испитује од чега је саздано здање прозне уметности, и као врсни писац коме је пружена још једна прилика да у поновном сусрету са својим делима одгонетне сопствене стваралачке поступке. Џејмсови поетички текстови уједно представљају и особене књижевне текстове, својеврсни метароман о опусу који је утемељио књижевност ХХ века. 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС