БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ПОЈМОВНИК

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Као и протобиблиотека Појмовник (Народна књига, 1995–2006), посвећена је искључиво књижевним појмовима (са референцама које се односе на остале уметности и филозофију). Замишљена је као нека врста великог речника кључних појмова науке о књижевности који једног дана може прерасти у малу књижевну енциклопедију. Чиниће је неколико паралелних сегмената: 1) кључни појмови науке о књижевности, 2) обрада жанрова, 3) стилске формације, 4) књижевнотеоријска мисао – нове методологије, 5) мали теоријски зборници, 6) хрестоматије о значајним феноменима модерне науке о књижевности, 7) књижевноисторијски пресеци модерних токова књижевне уметности, 8) разговори са великим књижевним мислиоцима, 9) теоријска преписка итд.

ПОСТМОДЕРНИЗАМ
ПОСТМОДЕРНИЗАМ
Сасвим кратак увод
Кристофер Батлер
превео Предраг Мирчетић, прво издање, 2012, 11,5 х 19,5 цм, 166 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1002-2
220,00 РСД

Током последње две деценије постмодернизам био је помодна реч у савременом друштву. Међутим, може ли он бити дефинисан? У овом кратком уводу Кристофер Батлер ставља на пробу и испитује кључне идеје постмодерниста и њихово бављење теоријом, књижевношћу, визуелним уметностима, филмом, архитектуром и музиком. Он посматра уметнике, интелектуалце, критичаре и стручњаке из друштвених области „као да су чланови лабаво сачињене и свађалачке политичке странке“ – странке која укључује чланове попут Синдија Шермана, Салмана Руждија, Жака Дериде, Волтера Ебиша и Ричарда Рортија – стварајући широк забавни оквир који треба да открије мистерије „постмодерног стања“, од политизације музејске културе до култа политичке коректности.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС