БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПОЈМОВНИК

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Као и протобиблиотека Појмовник (Народна књига, 1995–2006), посвећена је искључиво књижевним појмовима (са референцама које се односе на остале уметности и филозофију). Замишљена је као нека врста великог речника кључних појмова науке о књижевности који једног дана може прерасти у малу књижевну енциклопедију. Чиниће је неколико паралелних сегмената: 1) кључни појмови науке о књижевности, 2) обрада жанрова, 3) стилске формације, 4) књижевнотеоријска мисао – нове методологије, 5) мали теоријски зборници, 6) хрестоматије о значајним феноменима модерне науке о књижевности, 7) књижевноисторијски пресеци модерних токова књижевне уметности, 8) разговори са великим књижевним мислиоцима, 9) теоријска преписка итд.

РАНИ БАХТИН
РАНИ БАХТИН
Душан Радуновић
прво издање, 2012, 11,5 х 19,5 цм, 232 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1197-5
99,00 РСД

Ове године, у едицији Појмовник, Службени гласник је објавио монографију Рани Бахтин Душана Радуновића, професора руске књижевности, филма и културне историје на Катедри за славистику и источноевропске студије Универзитетског колеџа у Лондону. Књига, подељена на шест поглавља, бави се проучавањем списа теоретичара књижевности и културе Михаила Бахтина насталих између 1919. и 1929. године – од програмског текста „Уметност и одговорност“, па до чувене монографије Проблеми стваралаштва Достојевског.

Ауторово  интересовање за Бахтина и његову мисао старије је од Радуновићеве британске универзитетске каријере. Оно вуче корене из ране, студентске, београдске фазе његовог интелектуалног развоја. Велики руски мислилац, очигледно, представља трајни предмет његовог занимања,  и заузима, у најмању руку, позицију првог међу једнакима у односу на истакнуте представнике других области којима се Радуновић бави, као што су, на пример, социологија и филозофија знања, или историја и теорија источноевропског филма. Због тога не треба да чуди што је, иако релативно млад, Душан Радуновић један од најрелевантнијих, ако не и најрелевантнији бахтинолог са наших простора, као ни то што у овој књизи, иако за тему има само један период Бахтиновог развоја и само један део Бахтиновог раскошног дела – читалац има прилику да назре континуитет мисли једног од најинспиративнијих проучавалаца литературе у њеној хиљадама година дугој историји.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС