БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићМОДЕРНИЗАМ / АВАНГАРДА
МОДЕРНИЗАМ / АВАНГАРДА
Огледи о међуратном модернизму и историјским авангардама на југословенском простору
Јеша Денегри
прво издање, 2012, 20 х 24 цм, 276 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1302-3
1.100,00 РСД

Књига под насловом Модернизам / Авангарда и поднасловом Огледи о међуратном модернизму и историјским авнгардама на  југословенском простору садржи 40 текстова објављених између 1967. и 2012, и неколико необјављених, различитих стилова и обима, од исцрпних студија за специјалистичке стручне публикације до предговора за каталоге изложби и осврта у часописима. Уметничке личности и појаве о којима се подаци у овој књизи објављују јесу, између осталих, Сава Шумановић, Петар Добровић, Игњат Јоб, Иван Табаковић, Марко Челебоновић, Милена Павловић Барили, експресионизам и нова стварност у Словенији, Група Земља, словеначки конструктуивизам, ликовна уметност у часописима Зенит Љубомира Мицића и Дада Танк Драгана Алексића, ликовна експериментација београдског надреализма и друге. Књига је богато илустрована репродукцијама уметничких дела у боји (152) и црнобелим документарним фотографијама (102).

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС