БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица
Затвори
Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ

УРЕДНИЦА: Милка Зјачић АврамовићУМЕТНОСТ И ПОЛИТИКА
УМЕТНОСТ И ПОЛИТИКА
Савремена естетика, филозофија, теорија и уметност у времену глобалне транзиције
Мишко Шуваковић
прво издање, 2012, 20 х 24 цм, 680 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1444-0
1.650,00 РСД

У књизи се говори о односима савремене уметност, естетике, филозофије, теорије уметности и културе.  Појмом савремене уметности се указује на уметничке појаве после модерне и постмодерне. Реч је о уметничким праксама које су развијане после пада Берлинског зида. Глобална транзиција указује на свет у коме не постоји стабилан друштвени, културални или уметнички поредак, већ, пре свега, многострукост нестабилних, отворених, номадских, кризних и флексибилних догађаја који се могу препознати као тренутне међурелације уметности и друштва.

У 16 поглавља се презентују и инетрпретирају битни проблеми савремене постмедијске уметности: појам савремене уметности, критика аутономије уметности, критика аутентичности стварања уметничког дела, карактер људског рада у уметности, односи уметности и моћи. Нарочито су тумaчена сећања на холокауст, грађански рат у Либану, комунизам. Презентоване су праксе савремених уметничких продукција у домену инсталација, перформанса, предавачког или теоријског перформанса, плеса, нових медија, филма, фотографије, видеа. Интерпретиране су појаве уметничког активизма, презентовања феноменологије насиља и тероризма у савременом свету, те функције самоорганизовања и самообразовања у савременој уметности.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС