БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ДЕЛА СРПСКИХ ПИСАЦА

Уредила: Милка Зјачић Аврамовић

Приредио: Гојко Тешић


ВИДЕЛО СВЕТА
ВИДЕЛО СВЕТА
Књига о Француској
Станислав Винавер
књига 6, саиздаваштво са Заводом за уџбенике, прво издање, 2012, 14,5 х 22 цм, 520 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1144-9
550,00 РСД

Видело света је један од оних симболички најбитнијих стваралачких пројеката из којег се много тога може открити и (про)читати о самом Винаверу, о његовој поетици, његовим исходиштима, његовом интелектуалном профилу – све оно што би занимало сваког посвећеника његовом свеукупном пројекту унутар српске културе. И више од тога. Видело света је, усуђујем се рећи, један од најсветлијих и најлепших споменика француској модерној традицији у најширем значењу те речи, књига дубоке оданости француском духу и духовности, она врста књижевне чињенице која би, чини ми се, трeбало да буде догађај првога реда и за Француску, која јесте Винаверова духовна матица из које израста, титански уписујући себе у српску модерност на један изузетан начин. Видело света јесте велика књига Винаверове посвећености и дубоке захвалности француској филозофији, књижевности и уметности, тј. оној традицији модернитета у којој је стекао многа знања и пренео их у своју основну националну матицу – српску културу и српску модерну традицију.

Ова књига је и нека врста антологије књижевних вредности, али и погледа искоса, винаверовског, посве другачијег, узбудљивог, страсничког читања француског поетског модернитета. Неспорно, књига која нам открива Винаверово искрено признање о најпретежнијим и најважнијим стваралачким утицајима.

(Гојко Тешић)

  • Првом колу Дела Станислава Винавера додељена је Награда за издавачки подухват године на 57. Међународном београдском сајму књига.
  • Награда „ЗЛАТНИ ХИТ ЛИБЕР“ за издавачки подухват 2012.
  • Дела Станислава Винавера добитник су Специјалне награде на 21. Међународном салону књига у Новом Саду.
  • Делима Станислава Винавера додељена је Награда за најбољи издавачки подухват на 10. Међународном сајму књига у Подгорици.

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС