БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ДЕЛА СРПСКИХ ПИСАЦА

Уредила: Милка Зјачић Аврамовић

Приредио: Гојко Тешић


ОДБРАНА ПЕСНИШТВА
ОДБРАНА ПЕСНИШТВА
Есеји о српској књижевности 2
Станислав Винавер
књига 4, саиздаваштво са Заводом за уџбенике, прво издање, 2012, 14,5 х 22 цм, 480 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1145-6
550,00 РСД

Често је било говора о Винаверу „полихистору“ и „свезнадару“. Док, по некаквом правилу, слични митови часом падну у воду, легенда о Винаверу одолева. А зашто се и не бисмо дивили нечему што је дивотно и чудесно! Волети математику, музику и „мистику“, превести двадесет књига с неколико језика, знати модерну физику и лингвистику подједнако, бити присан, штавише – фамилијаран, с класичном и модерном светском књижевношћу и уметношћу, писати књижевну критику, „критику језика“ и књижевну историју, писати о сликарству, театру, везовима, дуборезима, радију, филму, стрипу, балету, и у свакој поменутој области и другим, непоменутим, областима и страстима бити надахнут и самосвојан, препознатљив а непредвидљив, суверено учен и суверено недоктринаран, занесен и луцидан истовремено, у дослуху с новим или на свој, винаверовски начин различит и неизмењив – такав дух, замах и слух бива замислив тек post festum, с Винавером и у Винаверу.

(Славко Гордић)

Он систематизује своје погледе на књижевност постижући истовремено савршенство свог толико особеног, бујног, асоцијативног, духовитог стила.

(Павле Зорић)

  • Првом колу Дела Станислава Винавера додељена је Награда за издавачки подухват године на 57. Међународном београдском сајму књига.
  • Награда „ЗЛАТНИ ХИТ ЛИБЕР“ за издавачки подухват 2012.
  • Дела Станислава Винавера добитник су Специјалне награде на 21. Међународном салону књига у Новом Саду.
  • Делима Станислава Винавера додељена је Награда за најбољи издавачки подухват на 10. Међународном сајму књига у Подгорици.
Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС