БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција САБРАНА ДЕЛА БЕЛЕ ХАМВАША

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина

у сарадњи с Гојком Тешићем


У Гласниковој колекцији под називом Сабрана дела Беле Хамваша објављујемо дела једног од највећих мислилаца 20. века у преводу Саве Бабића.


НЕВИДЉИВО ЗБИВАЊЕ, SILENTIUM
НЕВИДЉИВО ЗБИВАЊЕ, SILENTIUM
Бела Хамваш
превео Сава Бабић, прво издање, 2012, 11,5 х 19,5 цм 312 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1496-9
935,00 РСД
795,00 РСД

На концу о онима који су ситуацију схватили на први поглед. Пре свих Кјеркегор и Ниче. Затим, малена дружина: Фажо, Мерешковски, Панвиц, Евола, Берђајев, Валери, Ортега, Јасперс. Ни по редоследу нису комплетни. Оно што су видели било је следеће: маса која се до тада налазила доле пробила се у више друштвене слојеве. Овај пут, не као раније у доба сеобе народа, варварин није напао развијеног и узвишеног човека издалека и споља, него одоздо и изнутра. Несвесно се налази у самом човеку, оно је избило и у самом друштву се налази маса која се пробила. То је нова сеоба народа, вертикална провала варварства.

Антихрист је аперсонална неминовност која гази. Анонимни ужас, као што је, на пример, бирократија или технократија, или мора, ужасан факат пред којим се налазимо без одбране, не зато што је независан од нас него што то непостојање ми остварујемо и ми правимо и ми одржавамо и ми се привијамо уз њега. Ниједног тренутка није прави. Једино је божије право. The divine is only real. Антихрист je фикција без тела и без душе и без духа − Шестсто шездесет и шест. То је оно што постоји сада и данас. Живимо у тој неистини. То је последње раздобље Апокалипсе, појава безличног терора, сви дрхте, па ипак је ту и факат је и сви то раде. Ништа, па ипак је факат. Нико то не може претворити у личност. Па ипак је ту.

(Бела Хамваш)

 

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС