БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција АВАНГАРДА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Авангарда је један од најузбудљивијих феномена књижевности и свих уметности XX века и није случајно што су проучавања и нека врста доминанте у бављењу духом европског и светског модернитета. Осим студија, монографија, расправа и тематских антологија, колекцију ће чинити и највреднија остварења авангардног пројекта; богато илустрована издања као документ о стваралачкој разуђености, иновативности, радикализму, превратништву...

ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА II
ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА II
Поезија, проза, драма – 1917–1939
приредила и превела Бисерка Рајчић
прво издање, 2014, 20 х 24 цм, 436 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-0578-3
2.200,00 РСД
1.650,00 РСД

Пољској књижевној авангарди, која је у Србији досад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, Службени гласник у колекцији „Авангарда“, први пут посвећује две обимне и богато документоване књиге полонисткиње Бисерке Рајчић, које су плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности XX века. Прва садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група (експресионизам, формизам, сферизам, футуризам, Краковска авангарда, Жагари, четворопрег, артес, јидиш авангарда) и богато је илустрована, а друга књига представиће, такође први пут, авангардну поезију, прозу и драму припадника поменутих пољских група и праваца у преводу на српски језик, уз исцрпне коментаре, биограме и сажету историју пољске авангардне књижевности од 1917. до 1939. године. И прва и друга књига, по свом обиму и богатом садржају, јединствене су у литератури која се бави овим феноменима авангардне књижевне уметности.

Феноменом у пољској књижевности сваког периода од ренесансе до прве половине XX века, пре свега, сматра се поезија, јер је њен допринос светској поезији огроман. Међутим, антологија међуратне пољске авангарде показује да су ништа мањи феномен и проза и драма. Не само што не заостају за светском авангардом у тим жанровима, већ јој у много чему претходе. То посебно посведочују хипермодерна прозна дела Ижиковског, Јаворског, Виткјевича, Гомбровича, Темерсона, Јасјењског, Хоромањског, Шулца, Деборе Фогел и многих других, које због недостатка простора нисмо могли представити, као и футуристичке драме Јасјењског и Чижевског, од којих се „Бал манекена“ изводи од тридесетих година XX века до данас.

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС