БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција НОВА & МОДЕРНА ТРАДИЦИЈА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Читање књижевне баштине и књижевне савремености у новом кључу основна је поетичка претпоставка ове библиотеке. Чине је есеји, студије, расправе, полемике и монографије о новој српској књижевности, од XVIII века до данас. Интерпретација превратничких, иновативних књижевних чињеница које су, истовремено, и важан сегмент модерне европске књижевне баштине. У колекцији објављујемо студије и расправе које у много чему иницирају и нови, модерни критички дијалог о епохалним поетским пројектима српске књижевности.

ЛИТЕРАТУРА И ОПАСНОСТ
ЛИТЕРАТУРА И ОПАСНОСТ
Горан Коруновић
прво издање, 2013, 13,5 х 20 цм, 320 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1723-6
880,00 РСД
440,00 РСД

Рукопис Горана Коруновића под насловом Литература и опасност сачињен је од кратког уводног текста и девет компаративно устројених огледа о српским, хрватским и бугарским писцима XX века, у широком распону од Владислава Петковића Диса, Пеје Јаворова, Иве Андрића и Мирослава Крлеже, до Зорана Ферића, Веселина Марковића и Милана Милишића.

Пре подразумевајући него методолошки развијено образлажући компаратисти-чки приступ одабраним ауторима, односно модерној и савременој књижевности јужнословенског круга, Горан Коруновић као тежиште свог акрибичног, теоријски обавештеног и интерпретативно разуђеног писања, чини се, користи „интердисциплинарну оптику и појачану самосвест о сопственим идеолошким предубеђењима и поетичким преференцијама“, с акцентом на односу књижевности и филозофије као оној „танкој граници“ која од тумача тражи „излазак из сигурности“ и ступање у подручје које је означено самим насловом рукописа и које читаоца позива на учешће у наговештеној и, ваља рећи, највећим делом и успело оствареној херменеутичкој авантури.

Реч је, дакле, о књизи разнородних тематских интересовања, која се крећу од филозофских аспеката песништва, преко имаголошких и родних, па све до идеолошко-политички означитељских дискурзивних пракси прозног стваралаштва. Спајајући једно старо-ново истраживачко подручје, које данас већ носи име јужнословенскa компаратистикa, и афинитет према интертекстуалној и интердисциплинарој визури, Литература и опасност у првом реду нуди конкретне интерпретативне увиде који произлазе из оваквог опредељења, и који је представљају као израз својеврсног генерацијског освежења на домаћој књижевнонаучној сцени. Стога је са задовољством препоручујем за публиковање и стављање на располагање културној јавности.

Проф. др Тихомир Брајовић

Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2018 — Службени гласник РС