БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција НОВА & МОДЕРНА ТРАДИЦИЈА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Читање књижевне баштине и књижевне савремености у новом кључу основна је поетичка претпоставка ове библиотеке. Чине је есеји, студије, расправе, полемике и монографије о новој српској књижевности, од XVIII века до данас. Интерпретација превратничких, иновативних књижевних чињеница које су, истовремено, и важан сегмент модерне европске књижевне баштине. У колекцији објављујемо студије и расправе које у много чему иницирају и нови, модерни критички дијалог о епохалним поетским пројектима српске књижевности.

 ПЕСНИЧКА ПОСЛА
ПЕСНИЧКА ПОСЛА
Радивоје Микић
прво издање, 2008, 13,5 x 20 цм, 219 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-7549-960-2
495,00 РСД
49,50 РСД

Огледи о српским песницима у временском распону од Војислава Илића до Злате Коцић. Циљ је да се покаже на које све начине песници описују свет (испитују се типови песничког описа) и у уводном тексту на примерима поезије Васка Попе и Милосава Тешића испитују се два основна облика песничког описа: кад се иде ка апстракцији (Попа) и начин кад се иде ка најшире схваћеној емпирији (М. Тешић). Аутор у својим веома инспиративним и изузетним анализама указује на типове промена који су захватили српску поезију од краја XIX до краја XX века. Свака таква промена описује се и проверава на конкретним песничким текстовима – чиме аутор гради могући оквир за неку врсту типологије српског песништва. Ову драгоцену књигу чине студије и есеји о В. Илићу, В. Петковићу Дису, Р. Драинцу, В. Попи, С. Раичковићу, М. Бећковићу, А. Вукадиновићу, М. Тешићу, М. Максимовићу, М. Ненадићу, Д.Новаковићу и З. Коцић.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС