БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ЗНАК

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Знак је нова српска модерна књижевнотеоријска библиотека... Створена је с намером да надомести недостатак капиталних Нолитових библиотекa Књижевност и цивилизација (уредник Јован Христић) и Сазвежђа (уредник Милош Стамболић) и Просветине – Књижевни погледи. Поред појединачних ауторских остварења колекцију обогаћују тематске хрестоматије и антологије теоријске мисли од антике до данашњих дана, потом велики зборници о појединим темама модерне књижевне науке. Посебан сегмент овог пројекта чиниће колекција Словенска књижевна мисао у којој ће бити представљене све словенске културе. Знак ће обухватити неколико серија посвећених најзначајнијим методолошким концепцијама у словенском поетичком простору (руском формализму, чешком структурализму, руској семиотици, Њитранској школи књижевне комуникације итд.), али и остварењима у ширем европском/светском контексту.Колекција Знак постаће тако и антологија модерне словенске/европске књижевне мисли...

ГАТАЊА ПО ПЕПЕЛУ
ГАТАЊА ПО ПЕПЕЛУ
О изгнанствима и логорима трагом писања
Јовица Аћин
прво издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 404 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2750-1
1.210,00 РСД
1.028,00 РСД

Књига је посвећена изгнанствима, прогањањима и логорима. Реч је о монументалном, јединственом, фасцинантном делу које у историји српске духовности, културе и уметничке праксе заузима кључно место. Гатања по пепелу јесте дело јединствено по много чему и у знатно ширем, европском контексту (документарност, структурна сложеност, историјска утемељеност, мајсторство обликовања приче...), стваралачки пројекат који је обележио српску књижевну мисао о злу, страдању и мучеништву, о паклу логора у којима су многи спасли своју душу бежећи у писање. Гатања по пепелу јесте књига која обележава епоху, али и дело које је Аћинов немерљиви дар српској књижевности и култури уопште.

                 Гојко Тешић

 

Уместо саучесништва у злочину, Аћинова понуда је, с Гатањима по пепелу, изгледа да се радије говори о оном другом, о својеврсном, ако се тако сме рећи, немилосрдном са-учешћу са жртвом. Прецизније, о томе да се упути или изнова упути „изазов немогућности опстанка“, да се пише из оног унутрашњег искуства заточеника које говори да излаза неће бити, да је логорски свет једини постојећи. „Писање је ту научити да се, без икаквог прибежишта, мисли сам самцит, очи у очи с немогућношћу да се буде сам и да се опстане.“ То писање можда и не омогућава преживљавање, али је једино упориште живота у царству смрти; можда и не штити од непосредних опасности, али нас, „будући и сâмо опасност, подстиче да издржимо у безграничним мукама и на безнадежност одговарамо сопственим опитима, загонетном позваношћу ниоткуда, понекад и с цинизмом, чак лакрдијањем, упркос трагичности људског опстанка“. Писање је ту један непоновљиви доживљај који читање ваља стопу по стопу да понови: да се изнова „усред пуне обузетости ужасом, мисли истина његових призора“. Ту се писање о ужасима логорског света неминовно претаче у писање из њих.

             Предраг Крстић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС