БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ЗНАК

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Знак је нова српска модерна књижевнотеоријска библиотека... Створена је с намером да надомести недостатак капиталних Нолитових библиотекa Књижевност и цивилизација (уредник Јован Христић) и Сазвежђа (уредник Милош Стамболић) и Просветине – Књижевни погледи. Поред појединачних ауторских остварења колекцију обогаћују тематске хрестоматије и антологије теоријске мисли од антике до данашњих дана, потом велики зборници о појединим темама модерне књижевне науке. Посебан сегмент овог пројекта чиниће колекција Словенска књижевна мисао у којој ће бити представљене све словенске културе. Знак ће обухватити неколико серија посвећених најзначајнијим методолошким концепцијама у словенском поетичком простору (руском формализму, чешком структурализму, руској семиотици, Њитранској школи књижевне комуникације итд.), али и остварењима у ширем европском/светском контексту.Колекција Знак постаће тако и антологија модерне словенске/европске књижевне мисли...

ЗАБЛУДЕ ЧИТАЊА
ЗАБЛУДЕ ЧИТАЊА
Драган Бошковић
прво издање, 2015, 13,5 х 20 цм, 200 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1734-2
660,00 РСД
330,00 РСД

Ако се аутор уз претходну књигу запитао „Како уопште покренути читање, а да оно не буде само стереотип?“, и додао „Заблуде модернизма су заправо и заблуде постмодернизма. Заблуде читања. Једино и само наше заблуде“, сада је то деликатније учинио. На наредним страницама није ни помислио да изнесе неку нову теорију читања, нити да теоријски преиспита стратегије већ анахроних читања од Стенлија Фиша до Џефрија Хартмана, Дериде, Левинаса или Харолда Блума, колико само да са раном деконструкцијом понови да је свако читање погрешно читање, да разумемо по цену неразумевања, а читамо по цену нечитљивости.

Заблуде читања су мото сваког читања и писања, иманентни промашај као залог разумевања. Заблуде, овог пута не „наше“, већ само „ауторове“. И постструктуралистичке заблуде као могућност мишљења књижевности и културе. Дакле, само умножене хуманистичке заблуде.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС