БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Наташа Марковић, Маја Живковић
Затвори
Колекција ОСНОВА

ОСНИВАЧ И УРЕДНИК: Гојко Тешић


Колекција Основа обухвата фундаменталне књижевнотеоријске студије, расправе, монографије, енциклопедијске речнике и лексиконе теоријских појмова, хрестоматије и антологије одређених пројеката и -изама. Чине је три сегмента: књижевна теорија, књижевна историја и лексикографија.У колекцији ће бити представљени и најзначајнији посленици српске науке о књижевности (теоретичари и књижевни историчари)..

ПРОЗА СРПСКЕ АВАНГАРДЕ
ПРОЗА СРПСКЕ АВАНГАРДЕ
Радован Вучковић
прво издање, 2011, 15,7 х 23 цм, 264 стр., тврди повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0797-8
770,00 РСД
655,00 РСД

„Студија Проза српске аваннарде Радована Вучковића, то и сам њен наслов каже, за централни предмет истраживачког интереса узима српску прозу авангардних поетичких својстава, настојећи да у турбулентним трансформацијама књижевне праксе између два светска рата уочи некакав развојни систем, односно да класификује уочене стилскообликовне појаве и тенденције. Авангардна проза се, према Вучковићу, у српској књижевности јавља у следећим видовима: експресионистичка ратна проза, експресионистичка магична и сатирична проза, авангардна проза утемељена на домаћем фолклору и традицији, дадаистичка проза, надреалистичка проза, проза социјалног или новог реализма. Појаву и карактеристике тих видова српске авангардне прозе Радован Вучковић описује према хронолошком принципу, од раног, поратног нихилизма списатељске генерације Милоша Црњанског, до новог активизма писаца левичарске оријентације која у књижевност улази непосредно пред Други светски рат. Вучковић подједнаку пажњу усмерава и на приповетку и на роман, као и на цео низ жанровски врло тешко одредивих или сасвим неодредивих текстова који јесу начелно својство најрадикалнијих облика авангарде (дадаизам и надреализам), која је и сама синоним поетичког радикализма у књижевном ствaрaњу."

Михајло Пантић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2019 — Службени гласник РС