БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


МОЈИ
МОЈИ
Сергеј Шаргунов
превеле Олга Јанковић и Ружица Слијепчевић, прво издање, 2022, 13,5 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2445-6
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Сећање те мири с одласком, а истовремено те шаље у нетрагом ишчезлу прошлост, шеретски те притом уверавајући у бесмртност. 

 *

 Нешто ти се чини ситним и небитним, па опет, враћаш се тим отпацима што тако мило светлуцају. Моју својину чини мноштво људи, живих и мртвих, много драматичних сцена и безвезних сценица. Чини је нечија реченица, не нужно потресна, понека ситуација, можда и безначајна… Где то, беше, било? У оном кафеу код Чистих језера, који већ одавно не постоји (и осветли сећање на пијандуру за суседним столом), у метроу између станица Спортивнаја и Универзитет (преко пута себе видим путника – на кога ли личи? На мог деду, кога нисам ни упознао?). Све је прецизно, као у филму. Сећање може у прах да претвори јучерашњи дан, али ће изненада скинути прашину с давно преваљених путева ‒ и они те више не напуштају. Памтиш све: звуке, мирисе, боју, општи план и топографију догађаја! Какво мучно и какво радосно лудило!

Искрено и горко, документаристички и лично, као у претходној књизи Албум без фотиографија Сергеј Шаргунов описује круг свога сећања, људи и догађаја који су се задржали у памћењу, као детаљи и епизоде без којих живот не би постојао у истинској пуноћи. Онај писац који успева да нађе велике речи за мале људе и мале речи за велике људе је нашао меру живота и своје књижевности. Не постоје границе, све је прича и све је живот јер су сви „моји“.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС