БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ЛАЗАРЕВА КЛЕТ
ЛАЗАРЕВА КЛЕТ
књига прва
Урош Д. Живаљевић, Драган М. Живаљевић
прво издање, 2022, 13,5 x 20 цм, 324 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2894-2
1.430,00 РСД
1.215,50 РСД

Ово није само прича Драганова. Ово је прича и Урошева који, градећи лик истоименог дечака, са својим малим страховањима и  оптерећењима приступа животним изазовима.

Једанаестогодишњи дечак неколико пута испраћа оца на пут поплочан неизвесношћу и сваки пут, када се отац врати, он снагу радости спутава у себи јер се боји следећег телефонског позива. Стога млађи приповедач не остаје на маргини испричаног, него из соствене стајне тачке и угла посматрања гради свој мали, брижни и радознали поглед на свет. Прича се мора преносити на млађа поколења. За незаборав.

Допуњујући један другога, свезнајући и наслућујући приповедач, граде заједничку слику света која се налази на међи субјективног и објективног становишта. Заједничка мисао остварена у наслову Лазарева клет наводи на помисао да је истина у овим делима не само уметничка него и историјска, да се клет може протумачити као клетва цара Лазара, бранитеља и вишевековног чувара српске земље, али и као завет оца и сина Живаљевића који су положили својим прецима и који ће подарити наследницима незаборав у јединственом зарицању „за крст часни и слободу златну“.

Намеће се закључак да се историја понавља.

У четрнаестом веку, када је турски цар Мурат пошао да сравни са земљом још једну територију, љуто је узвикнуо кнез Лазар:

Да је коме послушати било
Како љуто кнеже проклињаше:

„Ко не дође на бој на Косово,
Од руке му ништа не родило:
Ни у пољу бјелица пшеница,
Ни у брду винова лозица!“

Свесни кнежеве клетве, творци овога дела остају доследни, алудирајући на онога „ко је рођен за по једном мрети“ а чија част живи док је српске земље и чувења.

Намеће се неодвојива веза напада Турака из 14. и НАТО напада из 20. века. Крвава, освајачка, убилачка, погубна, бешчасна и нечасна.

Србијо незаборави!

Извод из рецензије Јадранке Милошевић,
доктора филолошких наука

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС